2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Állat

Tömegesen kell leölni a marhákat Brüsszel miatt

Akár félmillió tejelő marhát is le kell ölniük idén a holland állattartóknak, mert a túlzott mennyiségű trágya elhelyezése veszélyezteti a természetes vizeket. A mezőgazdasági eredetű vízszennyezést óvó unió Nitrát Irányelv nemcsak a magyar, de a többi uniós gazda életét is megkeseríti. Ugyanakkor Brüsszel szerint a felszíni és felszín alatti vizek állapota egyelőre nem engedi meg az előírások enyhítését.
 
 

Az Európai Unió Tanácsa által megalkotott Nitrát Irányelv betartása nemcsak a magyar gazdák számára jelent pluszterheket, de máshol is komoly fejfájást okoz az uniós termelőknek. A holland szarvasmarhatartóknak idén például azt kell lenyelniük, hogy akár félmillió tejelő tehén kivágására kötelezhetik őket. Az ok a jószágok által „produkált” túlzott mennyiségű trágya, amelynek kezelése, tárolása, kihelyezése az ottaniak számára sem könnyű feladat. A kényszerintézkedés azt jelentené, hogy a hollandoknak a tehénállományuk közel harmadát kellene kiselejtezniük, ami súlyos érvágás lenne az évi 7 milliárd eurós forgalmú ottani tejfeldolgozó iparnak.

A holland kormányzat természetesen keresi a megfelelő megoldást, de mozgásterét jelentősen szűkíti, hogy 2006-ban már tizenegy éves halasztást kért és kapott a direktíva alól, és ennek határideje 2017. december 31-én lejár. Brüsszel pedig aligha lesz kegyes hozzájuk, bár ennek nem is feltétlenül a nitrát az oka, hanem a foszfor, ami szintén felhalmozódott a talajban a tetemes szerves tárgya miatt, így komoly fenyegetést jelent a felszín alatti vizekre. A gondot a kevesebb, ésszerűbb trágyázással lehetne orvosolni, ám ez megint csak a tehénlétszám csökkentését feltételezi.


Brüsszelen és a kormányzaton kívül a holland agrárium különböző csoportjai már egymásra is morognak a kialakult helyzet miatt. Mára oda jutottak, hogy a tejtermelők azt követelik a takarmány-előállító cégektől, alakítsák át a keverékeiket, használjanak kevesebb foszfort. Ezt a fontos makroelemet azért szokták hozzámixelni a tápokhoz, mert javítja a csontok egészségét, növeli a termékenységet, illetve segíti az állatok optimális növekedését.

A holland szakirányítás most azon dolgozik, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Első lépésként 25 millió eurót különítettek el arra, hogy a termelők a meglévő állományból 200 ezer jószágot exportáljanak, vagy küldjenek vágóhídra. Ugyanakkor már ez a szarvasmarha-mennyiség is jelentős kiesést okoz a termelésben, ami könnyen a tej és tejtermékek bolti árának növekedéséhez vezethet.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az uniós Nitrát Irányelv betartása komoly gondokat okoz a magyar gazdálkodóknak. Már folynak a tudományos kísérletek annak alátámasztására, hogy az előírásokat enyhíteni lehessen, de a Földművelésügyi Minisztérium egyelőre nem tartja lehetségesnek a korlátozások csökkentését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu