2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Állat

Tömegesen kell leölni a marhákat Brüsszel miatt

Akár félmillió tejelő marhát is le kell ölniük idén a holland állattartóknak, mert a túlzott mennyiségű trágya elhelyezése veszélyezteti a természetes vizeket. A mezőgazdasági eredetű vízszennyezést óvó unió Nitrát Irányelv nemcsak a magyar, de a többi uniós gazda életét is megkeseríti. Ugyanakkor Brüsszel szerint a felszíni és felszín alatti vizek állapota egyelőre nem engedi meg az előírások enyhítését.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Európai Unió Tanácsa által megalkotott Nitrát Irányelv betartása nemcsak a magyar gazdák számára jelent pluszterheket, de máshol is komoly fejfájást okoz az uniós termelőknek. A holland szarvasmarhatartóknak idén például azt kell lenyelniük, hogy akár félmillió tejelő tehén kivágására kötelezhetik őket. Az ok a jószágok által „produkált” túlzott mennyiségű trágya, amelynek kezelése, tárolása, kihelyezése az ottaniak számára sem könnyű feladat. A kényszerintézkedés azt jelentené, hogy a hollandoknak a tehénállományuk közel harmadát kellene kiselejtezniük, ami súlyos érvágás lenne az évi 7 milliárd eurós forgalmú ottani tejfeldolgozó iparnak.

A holland kormányzat természetesen keresi a megfelelő megoldást, de mozgásterét jelentősen szűkíti, hogy 2006-ban már tizenegy éves halasztást kért és kapott a direktíva alól, és ennek határideje 2017. december 31-én lejár. Brüsszel pedig aligha lesz kegyes hozzájuk, bár ennek nem is feltétlenül a nitrát az oka, hanem a foszfor, ami szintén felhalmozódott a talajban a tetemes szerves tárgya miatt, így komoly fenyegetést jelent a felszín alatti vizekre. A gondot a kevesebb, ésszerűbb trágyázással lehetne orvosolni, ám ez megint csak a tehénlétszám csökkentését feltételezi.


Brüsszelen és a kormányzaton kívül a holland agrárium különböző csoportjai már egymásra is morognak a kialakult helyzet miatt. Mára oda jutottak, hogy a tejtermelők azt követelik a takarmány-előállító cégektől, alakítsák át a keverékeiket, használjanak kevesebb foszfort. Ezt a fontos makroelemet azért szokták hozzámixelni a tápokhoz, mert javítja a csontok egészségét, növeli a termékenységet, illetve segíti az állatok optimális növekedését.

A holland szakirányítás most azon dolgozik, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Első lépésként 25 millió eurót különítettek el arra, hogy a termelők a meglévő állományból 200 ezer jószágot exportáljanak, vagy küldjenek vágóhídra. Ugyanakkor már ez a szarvasmarha-mennyiség is jelentős kiesést okoz a termelésben, ami könnyen a tej és tejtermékek bolti árának növekedéséhez vezethet.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az uniós Nitrát Irányelv betartása komoly gondokat okoz a magyar gazdálkodóknak. Már folynak a tudományos kísérletek annak alátámasztására, hogy az előírásokat enyhíteni lehessen, de a Földművelésügyi Minisztérium egyelőre nem tartja lehetségesnek a korlátozások csökkentését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu