2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Állat

Tömegsírokat ásnak az ausztrálok az elszenesedett állattetemeknek

A civilek oltják a tüzet, a gazdák maguk lövik fejbe a megégett állataikat, a katonaság tömegsírokat ás a tetemeknek. A tűztől távolabb eső régiók farmerei segélyszállítmányokat küldenek gazdatársaiknak Ausztrália délkeleti részébe. Eközben az ország egyedülálló erszényes állatai is végveszélybe kerültek.
 
 

Már csaknem 6 millió hektáron égnek a földek Ausztráliában, és megjelentek az első olyan felvételek is, amelyek az elüszkösödött haszonállatok ezreit mutatják az utak mellett heverve. Sydneyben csaknem 50 fokos hőséget mértek, a lángok terjedését a 80 km/h-s szél is segíti.

Az első tüzek tavaly szeptember végén gyulladtak ki. A tavalyi szárazság után a biztosítók már beárazták egy "törvényszerűen bekövetkezó" bozóttűz kockázatát a díjaikba, de arra ők sem készültek fel, hogy 1500 ház leégésével és 23 ember halálával fog járni az aktuális természeti csapás. És még messze nincs vége. A tűzoltóság az ország történelmének békeidőben végzett legnagyobb evakuálását segíti a kritikus területeken.

Eközben a marhák és juhok százezer számra hevernek a földeken: megpörkölve, merev lábakkal várják, hogy tömegsírba temessék őket a katonák.

A gazdák saját maguk lövik fejbe a megégett, de még lélegző marháikat. Az összes elpusztult állat számát 480 millióra teszik, ebben nincsenek benne a rovarok, a kétéltűek és a denevérek. Az elpusztult koalák száma legalább 2000 a becslések szerint, ami a teljes állomány harmadát jelenti.

Mivel a vízhiány országos mértékűvé vált, öntözésre sem futja a lángoktól biztonságban lévő területeken, emiatt a teljes ausztrál termés drasztikus csökkenésére van kilátás. Bajban ismerszik meg a jóbarát. Ausztrália nyugati és északi felének gazdáitól - bár most senkinek sem könnyű - takarmány- és vízszállítmányok indulnak délkeletre az itteni farmerek megsegítésére. A civilek is adományokat gyűjtenek a tűz áldozatainak. Maga a tűzoltás is 90 százalékban a civilik dolga, hiszen nincs annyi hivatásos tűzoltó az országban, amennyire most szükség lenne.

Címlapkép: Hot News Today 24h

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu