2019. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hírek - Állat

Trágyaborítással tiltakoznak a felbőszült tejtermelők (2.)

Ahogy korábban hírt adtunk róla, mára az ország több pontjára szerveztek demonstrációt az elkeseredett tejtermelők. Az elégedetlen demonstrálók elsősorban az árletörő hatású és dömpingárasnak tartott olcsó tej- és tejtermékimport ellen tiltakoznak. Az országos megmozdulás pécsi helyszínén, a Mecsek Füszért Zrt. bejárata előtt a demonstrálók egy kocsi trágyát és belekeverve import tejet borítottak ki. A demonstrálók az ország több pontján - Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsett - gyűltek össze, mi a nagytarcsai helyszínen követtük nyomon az eseményeket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.


A tejtermelők azért vonultak az utakra, a három helyszínen a becslések szerint mintegy 600-800-an, 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és mintegy 100-120 személygépkocsival, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje, és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az "akciózás" ellen.

A magyar tejtermelők figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős harással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyerstej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermék dömping miatt - mondta el Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője az MTI-nek.

A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej, valamint a félkemény sajtoknál tapasztalható nagy mennyiségű import zavarja a leginkább. Az import egyrészt azért jön most be az országba, mert van némi tejtöbblet Európában, másrészt pedig a magas általános forgalmi adó (áfa) csábítja az importőröket - fejtette ki. A tejre vonatkozó 18 százalékos áfa - ilyen-olyan módon - történő megtakarítása, elcsalása ugyanis jelentős haszonnal kecsegtet - mondta.


A demonstrációs bizottság vezetője hangsúlyozta: a magyar tejtermékek elsősorban a magas magyar áfa miatt drágábbak a külföldieknél. A magyar tejtermelők és feldolgozók hatékonysága ugyanis nem marad el a külföldiek mögött. Felhívta a figyelmet: egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni.

Istvánfalvi Miklós, a tejtermelők demonstrációs bizottságának képviselője petíciót adott át a Foltin Globe Kft. ügyvezető igazgatójának, a társaság nagytarcsai logisztikai központjánál. A tüntetés során az elkeseredett tejtermelők szalmabálákat gurítottak a szerintük nagy mennyiségben külföldi eredetű tejkészítményeket, illetve sajthoz hasonló, ámde növényi eredetű "tejimitátumot" forgalmazó Foltin Globe Kft. központjának bejárata elé. A tüntetők import, dobozos UHT tejek földre való kilocsolásával és a sajtszerű készítmények kidobálásával szerették volna felhívni a fogyasztók figyelmét az ágazat hazai termelőinek kiszolgáltatott helyzetére. A békés demonstráció során félpályás útlezárással korlátozták a helyi átmenő forgalmat és transzparensekkel figyelmeztettek: "Minden raklap tej egy magyar munkahely!"


Az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél - szögezte le Hegedűs Imre. Hozzáfűzte: érti ő a magyar fogyasztókat, hogy az árut a lehető legolcsóbban kívánják megvásárolni, de a magyar termelő nem tud olcsóbban tejet előállítani, mert már most is nagy hatékonysággal termel. Az szeretnék a termelők elérni, hogy ne a külföldi termékekkel, hanem a magyarral akciózzanak a kiskereskedők, ha azt szükségesnek tartják. A külföldi tej előállítása is annyiba kerül legalább, mint a magyar - több esetben még drágább is -, így ha egyenlő a versenyhelyzet, a magyar emberek többsége a magyar árut választja, ezt mutatják a felmérések - közölte.

Hegedűs Imre közölte: ezért is demonstrálnak a tejtermelők azzal a szlogennel, hogy minden raklap magyar tej, egy magyar munkahely. Ennek érdekében adtak át petíciót Nagytarcsán annak a cégnek, amelyik például pizza-feltétként jelölt tejtermékhez - sajthoz - hasonló "tejimitátumot" hoz be az országba, alacsony árral csábítva a vevőket - fejtette ki.

Tiltakozásukkal figyelmeztetni akarnak egyes, szerintük aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket, és a fogyasztók figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben.

Az alábbi képek az országos megmozdulás pécsi helyszínén készültek (Forrás: MTI), ahol a demonstrálók egy kocsi trágyát és belekeverve import tejet borítottak a Mecsek Füszért Zrt. bejárata elé.A COOP közleményben reagált a mai eseményekre.
A COOP Gazdasági Csoport visszataszítónak tartja, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tehéntrágyát borított egyik élelmiszerlogisztikai telephelye elé. "Az üzletlánc a magyar tej és tejtermékek egyik legnagyobb felvásárlójaként határozottan visszautasít minden olyan híresztelést, amely megkérdőjelezi transzparens, a jogszabályokat maradéktalanul tiszteletben tartó működését" - írták. „A COOP szinte minden magyar tejtermelővel kapcsolatban áll, regionális szinteken a legkisebb szereplőknek is lehetőséget ad arra, hogy termékeiket a vásárlókhoz eljuttassák. A COOP boltok polcain számos kiváló minőségű magyar tejtermék található meg, a folyó tej kategóriájában pedig közel 80 százalékot tesz ki a magyar tej aránya" – állítják a közleményben.
Az üzletlánc – egyedüli kereskedelmi szereplőként – meghatározó tulajdonnal bír egy tejfeldolgozó üzemben, a Gici Tej- Tejtermék Kft.-ben is, ezzel a feldolgozott, nagy hozzáadott értékű, minőségi magyar tejtermékek helyzetének erősítésében is érdekelt, valamint munkahelyeket teremt a magyar tejiparban is. A Gici Tej- Tejtermék Kft.-n keresztül a COOP közvetve eddig is képviselettel bírt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsban - fejtik ki.

Végül pedig a COOP nemtelennek és visszataszítónak tartja a tiltakozás és a hangulatkeltés azon formáját, amelynek keretében trágyát borítanak élelmiszerlogisztikai központok elé. Ez nem csupán civilizálatlanság, hanem egyúttal higiéniai és közegészségügyi szempontból is elfogadhatatlan – vélik az üzletláncnál.

A társaság közleményében arra is kitér, hogy a Terméktanácsnak írt június 27-i keltezésű, a cégcsoport jó hírnevét sértő, a valótlan vádakat visszautasító levelére a COOP mai napig nem kapott választ. A COOP a vélemény kinyilvánításának ezen elfogadhatatlan módja helyett a tárgyalást tartja megfelelőnek a nézetkülönbségek rendezésére. A COOP bár nem tagja a Tej Terméktanácsnak, de az üzletlánc minden alkalommal részt vett az egyeztetéseken, egy alkalmat kivéve, amikor a meghívó 24 órát sem adott a COOP-nak arra, hogy küldöttet delegáljon az ülésre.
 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu