Trágyaborítással tiltakoznak a felbőszült tejtermelők (2.)

agrarszektor.hu
Ahogy korábban hírt adtunk róla, mára az ország több pontjára szerveztek demonstrációt az elkeseredett tejtermelők. Az elégedetlen demonstrálók elsősorban az árletörő hatású és dömpingárasnak tartott olcsó tej- és tejtermékimport ellen tiltakoznak. Az országos megmozdulás pécsi helyszínén, a Mecsek Füszért Zrt. bejárata előtt a demonstrálók egy kocsi trágyát és belekeverve import tejet borítottak ki. A demonstrálók az ország több pontján - Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsett - gyűltek össze, mi a nagytarcsai helyszínen követtük nyomon az eseményeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tejtermelők azért vonultak az utakra, a három helyszínen a becslések szerint mintegy 600-800-an, 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és mintegy 100-120 személygépkocsival, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje, és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az "akciózás" ellen.

A magyar tejtermelők figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős harással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyerstej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermék dömping miatt - mondta el Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője az MTI-nek.

A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej, valamint a félkemény sajtoknál tapasztalható nagy mennyiségű import zavarja a leginkább. Az import egyrészt azért jön most be az országba, mert van némi tejtöbblet Európában, másrészt pedig a magas általános forgalmi adó (áfa) csábítja az importőröket - fejtette ki. A tejre vonatkozó 18 százalékos áfa - ilyen-olyan módon - történő megtakarítása, elcsalása ugyanis jelentős haszonnal kecsegtet - mondta.

A demonstrációs bizottság vezetője hangsúlyozta: a magyar tejtermékek elsősorban a magas magyar áfa miatt drágábbak a külföldieknél. A magyar tejtermelők és feldolgozók hatékonysága ugyanis nem marad el a külföldiek mögött. Felhívta a figyelmet: egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni.

Istvánfalvi Miklós, a tejtermelők demonstrációs bizottságának képviselője petíciót adott át a Foltin Globe Kft. ügyvezető igazgatójának, a társaság nagytarcsai logisztikai központjánál. A tüntetés során az elkeseredett tejtermelők szalmabálákat gurítottak a szerintük nagy mennyiségben külföldi eredetű tejkészítményeket, illetve sajthoz hasonló, ámde növényi eredetű "tejimitátumot" forgalmazó Foltin Globe Kft. központjának bejárata elé. A tüntetők import, dobozos UHT tejek földre való kilocsolásával és a sajtszerű készítmények kidobálásával szerették volna felhívni a fogyasztók figyelmét az ágazat hazai termelőinek kiszolgáltatott helyzetére. A békés demonstráció során félpályás útlezárással korlátozták a helyi átmenő forgalmat és transzparensekkel figyelmeztettek: "Minden raklap tej egy magyar munkahely!"

Az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél - szögezte le Hegedűs Imre. Hozzáfűzte: érti ő a magyar fogyasztókat, hogy az árut a lehető legolcsóbban kívánják megvásárolni, de a magyar termelő nem tud olcsóbban tejet előállítani, mert már most is nagy hatékonysággal termel. Az szeretnék a termelők elérni, hogy ne a külföldi termékekkel, hanem a magyarral akciózzanak a kiskereskedők, ha azt szükségesnek tartják. A külföldi tej előállítása is annyiba kerül legalább, mint a magyar - több esetben még drágább is -, így ha egyenlő a versenyhelyzet, a magyar emberek többsége a magyar árut választja, ezt mutatják a felmérések - közölte.

Hegedűs Imre közölte: ezért is demonstrálnak a tejtermelők azzal a szlogennel, hogy minden raklap magyar tej, egy magyar munkahely. Ennek érdekében adtak át petíciót Nagytarcsán annak a cégnek, amelyik például pizza-feltétként jelölt tejtermékhez - sajthoz - hasonló "tejimitátumot" hoz be az országba, alacsony árral csábítva a vevőket - fejtette ki.

Tiltakozásukkal figyelmeztetni akarnak egyes, szerintük aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket, és a fogyasztók figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben.

Az alábbi képek az országos megmozdulás pécsi helyszínén készültek (Forrás: MTI), ahol a demonstrálók egy kocsi trágyát és belekeverve import tejet borítottak a Mecsek Füszért Zrt. bejárata elé.

A COOP közleményben reagált a mai eseményekre.
A COOP Gazdasági Csoport visszataszítónak tartja, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tehéntrágyát borított egyik élelmiszerlogisztikai telephelye elé. "Az üzletlánc a magyar tej és tejtermékek egyik legnagyobb felvásárlójaként határozottan visszautasít minden olyan híresztelést, amely megkérdőjelezi transzparens, a jogszabályokat maradéktalanul tiszteletben tartó működését" - írták. "A COOP szinte minden magyar tejtermelővel kapcsolatban áll, regionális szinteken a legkisebb szereplőknek is lehetőséget ad arra, hogy termékeiket a vásárlókhoz eljuttassák. A COOP boltok polcain számos kiváló minőségű magyar tejtermék található meg, a folyó tej kategóriájában pedig közel 80 százalékot tesz ki a magyar tej aránya" - állítják a közleményben.
Az üzletlánc - egyedüli kereskedelmi szereplőként - meghatározó tulajdonnal bír egy tejfeldolgozó üzemben, a Gici Tej- Tejtermék Kft.-ben is, ezzel a feldolgozott, nagy hozzáadott értékű, minőségi magyar tejtermékek helyzetének erősítésében is érdekelt, valamint munkahelyeket teremt a magyar tejiparban is. A Gici Tej- Tejtermék Kft.-n keresztül a COOP közvetve eddig is képviselettel bírt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsban - fejtik ki.

Végül pedig a COOP nemtelennek és visszataszítónak tartja a tiltakozás és a hangulatkeltés azon formáját, amelynek keretében trágyát borítanak élelmiszerlogisztikai központok elé. Ez nem csupán civilizálatlanság, hanem egyúttal higiéniai és közegészségügyi szempontból is elfogadhatatlan - vélik az üzletláncnál.

A társaság közleményében arra is kitér, hogy a Terméktanácsnak írt június 27-i keltezésű, a cégcsoport jó hírnevét sértő, a valótlan vádakat visszautasító levelére a COOP mai napig nem kapott választ. A COOP a vélemény kinyilvánításának ezen elfogadhatatlan módja helyett a tárgyalást tartja megfelelőnek a nézetkülönbségek rendezésére. A COOP bár nem tagja a Tej Terméktanácsnak, de az üzletlánc minden alkalommal részt vett az egyeztetéseken, egy alkalmat kivéve, amikor a meghívó 24 órát sem adott a COOP-nak arra, hogy küldöttet delegáljon az ülésre.




NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?