Úgy tiltották ki Putyinék a magyar sertéseket, hogy már ki voltak tiltva

agrarszektor.hu
Kormányhatározat rangjára emelte Oroszország az uniós élősertésekre vonatkozó beviteli tilalmat, amely állategészségügyi alapon már eddig is érvényben volt. Így a közelmúltbeli orosz embargós kormánydöntés már nem érinti az uniós - így a magyar - sertésexportot, amely Oroszországból egyre inkább a távol-keleti piacokra helyeződik át. A Földművelésügyi Minisztérium az embargós tiltásokról a moszkvai magyar nagykövetségről kap hivatalos tájékoztatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tulajdonképpen magasabb szintre emelte a közelmúltban Moszkva az uniós élősertésekre vonatkozó beviteli tilalmat, amely eddig is érvényben volt - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. Oroszország ugyanis már 2014 januárjában megtiltotta az Európai Unióból származó élősertések beszállítását a Lengyelországban és a balti államokban felbukkant afrikai sertéspestis miatt. Az állategészségügyi okokon alapuló korlátozást az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) rendelte el.

Így a tárca szerint a magyar élősertések exportját nem befolyásolja, hogy az orosz kormány most határozatban bővítette az élősertésekkel az embargós tiltólistán szereplő uniós termékek körét. A kormányhatározat az élősertések mellett az állati belsőségekre, illetve egyes további termékekre - így például a faggyúra, a sertészsírra, a zsírsztearinra és a zsírolajra - is kiterjed.

Hogyan tájékozódik a Földművelésügyi Minisztérium?
A Földművelésügyi Minisztérium a különböző élelmiszergazdasági tiltásokról a moszkvai magyar nagykövetségtől kap hivatalos tájékoztatást. A nagykövetség pedig az orosz állami hivataloktól jut megalapozott információkhoz. Az agrártárca ezek alapján tájékoztatja a hazai vállalkozásokat és a hatósági ügyintézőket az orosz tiltásokról.

Az embargós lista mostani bővítéséből Magyarországot csak a szarvasmarhanyelv, a szarvasmarha-belsőség, illetve a szarvasmarha-,a juh- és a kecskefaggyú érinti, mivel a hazai cégek ezekből exportáltak Oroszországba - közölte a tárca. E termékekből a magyar agrárkivitel 2015-ben 38,5 ezer euró, tavaly 54,9 ezer euró volt, míg az idén január-júliusban csak 9,7 ezer eurót ért el, és ez az Oroszországba irányuló összes magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export 0,01-0,03 százalékát tette ki. Az embargót megelőző utolsó teljes évben - azaz 2013-ban - egyébként a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari export Oroszországba 266,9 millió eurót ért el, amely 2014-ben 230 millió euróra, 2015-ben 179,5 millió euróra, 2016-ban 191,9 millió euróra csökkent, míg az idén január-szeptemberben 130,5 millió körül alakult.

Mióta Oroszország betiltotta az EU-ból származó élősertések bevitelét, az unió Kínában alakította ki új sertéspiacát - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Így az uniós sertésexportnak jelenleg nem feltétlenül van szüksége Oroszországra - tette hozzá.

A mostani kormányhatározat egyébként nem csak az unióból, hanem az USA-ból és Kanadából származó termékekre is vonatkozik. Moszkva az intézkedést azzal indokolta, hogy el akarja zárni azokat a "szürke csatornákat", amelyeket arra használtak fel, hogy egyes haszonállat eredetű termékeket más címen szállítsanak Oroszországba, ez ugyanis a kormány szerint "a helyi termelők kárára történt".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?