2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Állat

Új alapanyag a szója kiváltására – A Bunge minden állatfajra gondolt

A Bunge Zrt. szeptemberben átadott üzemében olyan - a GMO-mentes termelésben is felhasználható - termékek előállításába kezdett, amelyek itthon és külföldön is képesek árban és minőségben is felvenni a versenyt az import szójadarával.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mivel minden állatfajnak (hasznosítási iránynak és korcsoportnak) más-más a fehérje- és rostigénye, ezért a Bunge arra is ügyelt, hogy a napraforgóolaj gyártása során keletkező napraforgódarából a kérődzők, illetve a monogasztrikus jószágok számára is rendelkezésre álljon megfelelő összetételű takarmány-alapanyag. Így a takarmányozásban mindig az ideális rost-, és fehérje-összetételű termékhez nyúlhatnak az állattartók.

Hazai fehérjeforrás
A magyarországi olajosnövény-feldolgozás során extrahált napraforgódarából képződik a legtöbb. Ez – a szójával ellentétben - nem tartalmaz antinutritív anyagokat. A jellemzően 17-19%-os rosttartalmú termék fehérjetartalma eddig 35-36% -ot ért el. A végtermék lizinben valamennyivel szegényebb, metionin szintje viszont magasabb, mint a szójadaráé. A hagyományos feldolgozás során a napraforgó héja éles, szilánkos állagot vesz fel, és a magas rosttartalom korlátozza egyes állatfajok esetében a felhasználhatóságát. A Bunge Zrt. új eljárása ezt küszöböli ki, míg a napraforgódara értékes paraméterei megmaradnak, így a szójadara hatékony alternatívájává válik.

A Sunpro termékek beltartalmi értékeit hazai és nemzetközi kutatási eredmények figyelembevételével alakították ki, hasznosulásukat etetési és emészthetőségi kísérletekben vizsgálták. A termékcsalád magasabb fehérjetartalmú tagja 46 százaléknyi fehérjét tartalmaz (Sunpro46), így alkalmas a szójadara helyettesítésére, elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú Sunpro20 pedig a kérődző állatok takarmányozásában értékesül optimálisan.

Azoknak, akik az állatokra, a környezetre és fogyasztói igényekre is gondolnak

A Sunpro46 tulajdonságai az import szójadarával összevetve:

 • Az aminosav-garnitúrát tekintve a Sunpro46-nak magasabb a metionin- és valamivel alacsonyabb a lizintartalma, mint a szójadarának, de ez az esszenciális aminosav – a takarmánykeverők által megszokott módon – kiegészíthető.
 • A napraforgó a szójával ellentétben nem tartalmaz antinutritív (az emésztést gátló) anyagokat, így hőkezelésére nincs szükség.
 • Ami a forradalmi változás: a Sunpro46 és a szójadara között rost- és fehérjetartalomban nincs jelentős különbség. Ehhez arra volt szükség, hogy a napraforgódarában található héjmaradványokat jelentős mértékben eltávolítsák. A keletkező termék teljes mértékben homogén, látható héjmaradványok, szilánkok nem találhatók benne.
 • Elérhető por, illetve granulált formában is, így a takarmánykeverők igényeihez alakítható a fizikai formája.
 • A Sunpro üzem közvetlen összeköttetésben van az olajosmag-feldolgozó gyáregységgel, így egy tökéletesen zárt rendszert képez a magtól a végtermékig. A vevői igényeknek megfelelő ütemben, frissen állítják elő a terméket.

Az etetési kísérletek tanúsága szerint a magas fehérjetartalmú Sunpro valamennyi gazdasági állatfaj takarmányadagjában szerepeltethető, az extrahált szójadara helyettesítésére kiválóan alkalmas. „A broilercsikék takarmányaiban az extrahált szójadara jelentős mértékű helyettesítése Sunpro46-tal a szójadara-alapú takarmánnyal megegyező hatékonyságot mutatott. A termék szerepeltetése a receptúrákban előnyös a vemhes és a szoptató kocák takarmányozásában, továbbá a nagy genetikai potenciállal rendelkező, korszerű hízósertés-hibridek esetében is” – állítja dr. Tóth Tamás, a Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszékének docense.

Ilyen a Sunpro46

„A Sunpro20 viszonylag nagy nyersfehérje-tartalmú N-forrás a baktériumok számára. Az elvégzett üzemi etetési kísérletek eredményei alapján kedvező hatású a tehenek tejtermelésére. Ennek hátterében a nagy rosttartalom és a metioninban gazdag aminosav-garnitúra, valamint a bendőben le nem bomló fehérjehányad (UDP) (dg=0,65) állhat” – folytatja a takarmányozási szakember. Hozzáteszi: mivel a termék 40% nyersrostot és 20% nyersfehérjét tartalmaz, így ideális összetevője lehet a nyulak napi takarmányadagjának is. A hízónyulakkal végzett kísérletekben megállapították, hogy a Sunpro20 a 20%-os bekeverési arány eléréséig javította a főbb összetevők (szárazanyag, szervesanyag, nyersfehérje, nyerszsír) látszólagos emészthetőségét.

A termékcsoport kialakításával nem egy újabb tömegáru kerül a piacra, hanem egy speciális igényeket kiszolgáló, magas hozzáadott értékű fehérjeforrás, amely a GMO-mentes termelésben is felhasználható”

 – magyaráz a Bunge Zrt. vezérigazgatója, Wojciech Jachimczyk. A vállalat tisztában van azzal, hogy a hazai állattartók árérzékenyek – ahogy a hazai fogyasztók is –, ezért ügyeltek arra, hogy a Sunpro termékek versenyképesek maradjanak az importált szójadarával.

„Ezekkel a takarmányalkotókkal elsősorban olyan vevőkört céloztunk meg, amelyik termékeivel a prémium szegmensben működik. Ide tartoznak azok, akik GMO-mentes termékeket állítanak elő, de egyre nagyobb jelentőséggel bír a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyom kérdése, az alapanyagok nyomon követhetősége és a takarmánybiztonság is. Ezekre az igényekre lehet tökéletes válasz a Sunpro termékcsalád” – mutat rá Wojciech Jachimczyk. A Bunge Zrt. annak is tudatában van, hogy a haszonállatok takarmányozásban egy-egy alapanyagváltás mennyire nehézkes folyamat, hiszen a felhasználóknak minden kétséget kizárólag meg kell győződniük az új alapanyag előnyeiről. Ehhez készek az eddigi takarmányozási kísérletek eredményeit az érdeklődők rendelkezésre bocsátani, és szaktanácsadókkal segítik az átállást.

Elindult a gyártás

„Azt látjuk, hogy a napraforgó Magyarországon stabilan, jó hozamokkal, versenyképesen termeszthető. A gazdáknak kedvük is lesz a termesztéséhez, hiszen a hazai feldolgozóipar biztos piacot jelent számukra. Így biztosítva látjuk a beszállítói és a vásárlói kört is az új termékek számára.

A martfűi beruházással végeredményben mindenki nyer: a takarmánytól a kész hústermékig garantáltan génmódosítás-mentes, hazai élelmiszerekkel gazdagodhat az ország”

– mutat rá a cégvezető, hozzátéve, hogy a martfűi üzem megfelel a legszigorúbb hazai és nemzetközi takarmány- és élelmiszeripari szabványoknak, valamint számos minőségbiztosítási és fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik .

(A cikk a Bunge Zrt. támogatásával készült.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu