2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Állat

Új határidőre kell figyelniük a tehéntartóknak

Másfél hónappal lerövidült az a határidő, ameddig az anyatehéntartók bejelenthetik szaporítási eseményeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A gazdálkodóknak a bejelentéseket idén január 31-ig kell megtenniük.
 
 

Változtak az előírások a 2017-es egységes támogatási kérelemben benyújtott termeléshez kötött uniós anyatehéntartási támogatásnál, illetve az átmeneti nemzeti anyatehéntartási támogatásnál. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis módosította az úgynevezett szaporítási események bejelentési határidejét a jogcímrendeletekben.

A korábbi határidő másfél hónappal rövidült, így a támogatási évet követő év január 31-ig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A két támogatás valamelyikének elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékenyítési rendszerébe (TER). Ezt papíralapon, vagy weben tehetik meg. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok és kitöltési útmutatóik.

A támogatással érintett állatok és tenyészetek adminisztratív ellenőrzésénél kizárólag azok az adatok tekinthetők elfogadhatónak, amelyeket az ENAR nyilvántartásba már bejelentettek. Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtási időszakának végéig szerepeljenek az adatok a nyilvántartásban, figyelemmel a juh ENAR és a szarvasmarha ENAR rendeletek szerinti bejelentési határidőkre is. A birtokon tartási idő alatt bekövetkezett szaporítási eseménynél csak a tárgyévet követő év január 31-ig bejelentett és nyilvántartott adatok fogadhatók el.

Az embrióátültetéseket csak az arra jogosult, a Nébih embrió-alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember jelentheti be, aki egyébként a tevékenységet is végezte. A termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a Nébih-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-től szerzik be a sorszámozott tömböket. A bizonylatot papír alapon a Nébih-ENAR címére kell beküldeni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minden gazdálkodó számára javasolt a Nébih-es webes bizonylatrögzítő felületek használata,

amelyet az érintett tenyészet tartója ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu