2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Állat

Új időszámítás jöhet a sertéstenyésztésben: ez a fejlesztés komoly változást hozhat

Adatgyűjtő és elemző módszereket fejleszt a Boxberg oktatási és tudáscentrum (LSZ) és a Hohenheim-i Egyetem a sertésjólét és az állomány fenntarthatóságának növelése érdekében.
 
 

A sertések egészségét, termékenységét és viselkedését illetően elképesztő mennyiségű rögzített adatot tárolnak a Boxberg oktatási és tudáscentrumának (LSZ) egységei – jobbára kihasználatlanul - írja a The Pig SiteMíg az adatok nagyobb részét Excel táblázatokban, papíron vagy különleges applikációkon tárolják, ezek nagy hányada nem olyan formátumban létezik, amelyet sem megosztani, sem elemezni nem lehet könnyedén. Emiatt azonban ezek az adatok lényegében kihasználatlanok maradnak a gazdálkodási stratégiák kialakítása során.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Hohenheim-i Egyetem gazdaságinformatikusai az Agriculture 4.0: Information System for Pig Farming (Mezőgazdaság 4.0: Sertéstartási Információs Rendszer) nevű projektjük keretén belül egy egységes, digitális platformba olvasztanák ezt az adattömeget, amely így analizálhatóvá és a gépi tanulásra képes mesterséges intelligenciák számára is hozzáférhetővé válna. A kutatók azt remélik, hogy az új módszerek növelni fogják a sertéstartás hatékonyságát, a sertésjólétet és ezáltal az ágazat fenntarthatóságát is javítaná. Az LSZ vezetése alatt futó projektet a német tartományi földművelési minisztérium is támogatja, amely majdnem 200 ezer eurót juttatott a Hohenheim-i Egyetemnek.

A kamerás megfigyeléssel, adatgyűjtéssel és gépi tanulással operáló projekt segíthet felismerni a stressz-indikátorokat és megszüntetni ezek forrásait. Ezen kívül az összes fontos és nyilvántartott adatot (mint például a vágási számok, a hőmérsékleti értékek és tápfogyasztás) is kezelné és feldolgozná a tervezett digitális platform.

Miután egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a hús-, baromfi- és tojástermékek eredetének és előállítási módjainak megismerésére, az állattartási adatok digitalizálása és átláthatóvá tétele megnyugtathatja és nagyobb fogyasztásra ösztönözheti az embereket. Emellett komolyan javíthatja a társadalomban a sertéstenyésztésről és feldolgozásról kialakult képet is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu