2019. december 6. péntek Miklós

Hírek - Állat

Új vírus terjed, amely most a marhákra nagyon veszélyes

Alig négy éve, hogy úgynevezett bőrcsomósodáskórt diagnosztizáltak szarvasmarháknál Törökországban. Azóta a kórokozó eljutott többek között Oroszországba és Görögországba is, megfertőzve a Balkánt, és már az egész európai kontinenst fenyegeti. Ennek megakadályozására és a felkészültségi szint javítására indul az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két regionális projektje, amely a megelőzést és a vírus ellenőrzés alatt tartását célozza.
 
 

A bőrcsomósodáskórt jellemzően rovarok terjesztik. Nevét a megfertőzött állat bőrén megjelenő göbökről kapta. Az állattenyésztők számára gazdasági károkat okoz a tejtermelés csökkenése és az állatok (átmeneti vagy teljes) sterilitása révén, illetve a másodlagos fertőzések akár az állat pusztulásához is vezethetnek. A bőrelváltozás miatt a marhabőr veszít piaci értékéből. Mindemellett azon országok, ahol a szarvasmarha bőrcsomósodáskór felütötte fejét, akár kereskedelmi korlátozásokra is számíthatnak.

„Nulladik lépésként a vírus terjedéséről és pénzügyi következményeiről kell adatokat gyűjteni, majd azokat kielemezni – mondta Andriy Rozstalnyy, a FAO állattenyésztési és –egészségügyi szakértője. Amint képet kaptunk a járványügyi helyzetről, akkor lehet gondolkozni a lehetséges megoldásokról.

A lehetséges reakciókat költség-haszon elemzések révén hasonlítják össze a szakemberek, majd gyakorlati kézikönyvet dolgoznak ki az eurázsiai földrészre. Mivel a bőrcsomósodáskórral az európai állatorvosok csak kis része találkozott, a részletes iránymutatásokkal lehet csak biztosítani, hogy a vizsgálatok megfelelően zajlanak. Ezért az elkészült angol nyelvű kézikönyvet több más nyelvre is lefordítják majd.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu