Új alapanyag a szója kiváltására - A Bunge minden állatfajra gondolt

agrarszektor.hu
A Bunge Zrt. szeptemberben átadott üzemében olyan - a GMO-mentes termelésben is felhasználható - termékek előállításába kezdett, amelyek itthon és külföldön is képesek árban és minőségben is felvenni a versenyt az import szójadarával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel minden állatfajnak (hasznosítási iránynak és korcsoportnak) más-más a fehérje- és rostigénye, ezért a Bunge arra is ügyelt, hogy a napraforgóolaj gyártása során keletkező napraforgódarából a kérődzők, illetve a monogasztrikus jószágok számára is rendelkezésre álljon megfelelő összetételű takarmány-alapanyag. Így a takarmányozásban mindig az ideális rost-, és fehérje-összetételű termékhez nyúlhatnak az állattartók.

Hazai fehérjeforrás
A magyarországi olajosnövény-feldolgozás során extrahált napraforgódarából képződik a legtöbb. Ez - a szójával ellentétben - nem tartalmaz antinutritív anyagokat. A jellemzően 17-19%-os rosttartalmú termék fehérjetartalma eddig 35-36% -ot ért el. A végtermék lizinben valamennyivel szegényebb, metionin szintje viszont magasabb, mint a szójadaráé. A hagyományos feldolgozás során a napraforgó héja éles, szilánkos állagot vesz fel, és a magas rosttartalom korlátozza egyes állatfajok esetében a felhasználhatóságát. A Bunge Zrt. új eljárása ezt küszöböli ki, míg a napraforgódara értékes paraméterei megmaradnak, így a szójadara hatékony alternatívájává válik.

A Sunpro termékek beltartalmi értékeit hazai és nemzetközi kutatási eredmények figyelembevételével alakították ki, hasznosulásukat etetési és emészthetőségi kísérletekben vizsgálták. A termékcsalád magasabb fehérjetartalmú tagja 46 százaléknyi fehérjét tartalmaz (Sunpro46), így alkalmas a szójadara helyettesítésére, elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú Sunpro20 pedig a kérődző állatok takarmányozásában értékesül optimálisan.

Azoknak, akik az állatokra, a környezetre és fogyasztói igényekre is gondolnak

A Sunpro46 tulajdonságai az import szójadarával összevetve:

  • Az aminosav-garnitúrát tekintve a Sunpro46-nak magasabb a metionin- és valamivel alacsonyabb a lizintartalma, mint a szójadarának, de ez az esszenciális aminosav - a takarmánykeverők által megszokott módon - kiegészíthető.
  • A napraforgó a szójával ellentétben nem tartalmaz antinutritív (az emésztést gátló) anyagokat, így hőkezelésére nincs szükség.
  • Ami a forradalmi változás: a Sunpro46 és a szójadara között rost- és fehérjetartalomban nincs jelentős különbség. Ehhez arra volt szükség, hogy a napraforgódarában található héjmaradványokat jelentős mértékben eltávolítsák. A keletkező termék teljes mértékben homogén, látható héjmaradványok, szilánkok nem találhatók benne.
  • Elérhető por, illetve granulált formában is, így a takarmánykeverők igényeihez alakítható a fizikai formája.
  • A Sunpro üzem közvetlen összeköttetésben van az olajosmag-feldolgozó gyáregységgel, így egy tökéletesen zárt rendszert képez a magtól a végtermékig. A vevői igényeknek megfelelő ütemben, frissen állítják elő a terméket.

Az etetési kísérletek tanúsága szerint a magas fehérjetartalmú Sunpro valamennyi gazdasági állatfaj takarmányadagjában szerepeltethető, az extrahált szójadara helyettesítésére kiválóan alkalmas. "A broilercsikék takarmányaiban az extrahált szójadara jelentős mértékű helyettesítése Sunpro46-tal a szójadara-alapú takarmánnyal megegyező hatékonyságot mutatott. A termék szerepeltetése a receptúrákban előnyös a vemhes és a szoptató kocák takarmányozásában, továbbá a nagy genetikai potenciállal rendelkező, korszerű hízósertés-hibridek esetében is" - állítja dr. Tóth Tamás, a Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Intézeti Tanszékének docense.

Ilyen a Sunpro46

"A Sunpro20 viszonylag nagy nyersfehérje-tartalmú N-forrás a baktériumok számára. Az elvégzett üzemi etetési kísérletek eredményei alapján kedvező hatású a tehenek tejtermelésére. Ennek hátterében a nagy rosttartalom és a metioninban gazdag aminosav-garnitúra, valamint a bendőben le nem bomló fehérjehányad (UDP) (dg=0,65) állhat" - folytatja a takarmányozási szakember. Hozzáteszi: mivel a termék 40% nyersrostot és 20% nyersfehérjét tartalmaz, így ideális összetevője lehet a nyulak napi takarmányadagjának is. A hízónyulakkal végzett kísérletekben megállapították, hogy a Sunpro20 a 20%-os bekeverési arány eléréséig javította a főbb összetevők (szárazanyag, szervesanyag, nyersfehérje, nyerszsír) látszólagos emészthetőségét.

A termékcsoport kialakításával nem egy újabb tömegáru kerül a piacra, hanem egy speciális igényeket kiszolgáló, magas hozzáadott értékű fehérjeforrás, amely a GMO-mentes termelésben is felhasználható"

 - magyaráz a Bunge Zrt. vezérigazgatója, Wojciech Jachimczyk. A vállalat tisztában van azzal, hogy a hazai állattartók árérzékenyek - ahogy a hazai fogyasztók is -, ezért ügyeltek arra, hogy a Sunpro termékek versenyképesek maradjanak az importált szójadarával.

"Ezekkel a takarmányalkotókkal elsősorban olyan vevőkört céloztunk meg, amelyik termékeivel a prémium szegmensben működik. Ide tartoznak azok, akik GMO-mentes termékeket állítanak elő, de egyre nagyobb jelentőséggel bír a fenntarthatóság, az ökológiai lábnyom kérdése, az alapanyagok nyomon követhetősége és a takarmánybiztonság is. Ezekre az igényekre lehet tökéletes válasz a Sunpro termékcsalád" - mutat rá Wojciech Jachimczyk. A Bunge Zrt. annak is tudatában van, hogy a haszonállatok takarmányozásban egy-egy alapanyagváltás mennyire nehézkes folyamat, hiszen a felhasználóknak minden kétséget kizárólag meg kell győződniük az új alapanyag előnyeiről. Ehhez készek az eddigi takarmányozási kísérletek eredményeit az érdeklődők rendelkezésre bocsátani, és szaktanácsadókkal segítik az átállást.

Elindult a gyártás

"Azt látjuk, hogy a napraforgó Magyarországon stabilan, jó hozamokkal, versenyképesen termeszthető. A gazdáknak kedvük is lesz a termesztéséhez, hiszen a hazai feldolgozóipar biztos piacot jelent számukra. Így biztosítva látjuk a beszállítói és a vásárlói kört is az új termékek számára.

A martfűi beruházással végeredményben mindenki nyer: a takarmánytól a kész hústermékig garantáltan génmódosítás-mentes, hazai élelmiszerekkel gazdagodhat az ország"

- mutat rá a cégvezető, hozzátéve, hogy a martfűi üzem megfelel a legszigorúbb hazai és nemzetközi takarmány- és élelmiszeripari szabványoknak, valamint számos minőségbiztosítási és fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik .

(A cikk a Bunge Zrt. támogatásával készült.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58