2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Állat

Újra lecsapott a rettegett vírus: egy egész tyúkfarm állományát le kell ölni miatta

A madárinfluenza vírus megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen - közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).
 
 

A tojástermelésre szakosodott tyúkfarm 18 700-as állatállományából több mint 11 ezer pusztult el az elmúlt napokban a vírus következtében. A hatósági vizsgálat a betegség H5N8 altípusát mutatta ki. A DSVSA elrendelte a megmaradt állomány elpusztítását és elégetését, valamint kijelölte a gazdaság körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. 

Az utóbbi körzetben megtiltották a madarak szállítását, és felfüggesztették a farmon termelt tojás árusítását. A tyúkállomány elpusztítása, elhamvasztása után elkezdődik a farm fertőtlenítése - közölte a Mediafax hírügynökség.

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, Magyarországon is terjed a madárinfluenza, a hét elején Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. A mai napon egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is igazolták a vírus jelenlétét, a vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Így az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu