2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Állat

Ukrajna felől megint támad a sertéspestis

Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP). A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznótetemből mutatták ki, és az esetről a kárpátaljai hatóság értesítette a magyar illetékeseket. A kórokozó az embert nem betegíti meg, de a sertésekre és a vaddisznókra rendkívül veszélyes, mert nem gyógyítható.
 
 

Kimutatták egy Beregújfaluban talált vaddisznótetemből a sertéspestist a kárpátaljai hatóságok. Az unióban az ASP 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban és Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. A vírus behurcolásának rendkívül nagy a kockázata Magyarországra, ezért az országos főállatorvos felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára – derül ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményéből.

A kárpátaljai szakemberek az érintett község körzetében karantén intézkedéseket vezettek be, megtiltották a vadászatot annak a vadásztársaságnak a területén, ahol az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemet megtalálták. Emellett a helyi állatorvosok 20 kilométeres körzetben bejárják a környező falvakat és megvizsgálják a háztáji sertéseket, amelyek szállítása kizárólag az egészségügyi szolgálat engedélyével lehetséges. A vírus Ukrajnában széles körben jelen van.

Magyarországon eddig még nem jelent meg az ASP vírusa a tárca közleménye szerint Az országos főállatorvos már januárban elrendelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elhullott vaddisznók folyamatos és fokozott keresését, valamint azok laboratóriumi vizsgálatát. Eddig mintegy 4 ezer minta vizsgálatát végezte el a Nébih nemzeti referencia laboratóriuma.

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos az országba behozni. Továbbá szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal érintkezzenek. Kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu