2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Állat

Válsághelyzetet hirdettek ki a pulykafarmon: több száz tonnányi madarat kell leölni

Csehország Pardubicei járásának egyik legnagyobb tenyészetében is felbukkant a madárinfluenza, a gyilkos kór miatt pedig összesen 400 tonna pulykát kell leölni a telepen. A tulajdonos kára több millió koronára tehető, a nagytestű madarak levágása pedig olyan komoly munkát igényel, hogy az állatorvosoknak a tűzoltók is besegítenek. A munkával péntekig kell végezni a farmon.
 
 

Válsághelyzetet hirdettek ki a cseh Slepoticén, miután a Pardubicei járásban található településen madárinfluenzát azonosítottak - írja az Infostart. A gyilkos kór a járás egyik legnagyobb tenyészetében, egy pulykafarmon bukkant fel, ahol így összesen 400 tonna nagytestű madarat kell levágni. A helyszínre személyesen látogatott el Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, aki a kormány tagjait is felkérte a segítségnyújtásra. 

Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonák esetleges bevetéséről

– tájékoztatott a cseh agrártárca vezetője.

A katonákra egyelőre még nem volt szükség a pulykafarmon, de az állatorvosok munkáját tűzoltók segítik, akik éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja. A szakemberek állítják, a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták. A legnagyobb félelmet mégis az okozza, nehogy a kór más, kisebb tenyészeteket is megfertőzzön.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Martin Netolický tűzoltóparancsnok bízik benne, hogy a Slepoticén megjelent madárinfluenza máshol nem üti fel a fejét az országban.

Örülni fogunk, ha itt sikerül végeznünk a munkával. Remélem, hogy más gócpont már nem lesz, de ezt előre nem lehet tudni biztosan. Mindent megteszünk azért, hogy máshol ne legyen szükség hasonló beavatkozásra

– mondta a tűzoltóparancsnok. A több száz tonna leölt szárnyast dögégetőkbe szállítják, így kerül sor a teljes felszámolásukra. Az üggyel foglalkozó állatorvosok nem találtak a korábban veszélyeztetett övezetté nyilvánított régióban más baromfitelepet, melyet megtámadott volna a kór. De mivel ez volt az egyik legnagyobb tenyészet a Pardubicei járásban, ezért a tulajdonos kára több millió koronára tehető.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu