2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Állat

Változott a jogszabály: szigorúbban fogja vizsgálni az Európai Unió a takarmányokat

Az Európai Bizottság október 26-án kihirdetett végrehajtási rendelete módosítja a 152/2009/EK rendeletnek a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek megállapításáról szóló VI. mellékletét, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

A 152/2009/EK bizottsági rendelet állapítja meg az azon hatósági ellenőrzések támogatásához alkalmazandó vizsgálati módszereket, amelyek a feldolgozott állati fehérjék élelmiszer-termelő állatok takarmányában való felhasználására vonatkozó tilalom végrehajtását célozzák. Ezek közé tartoznak a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek, amelyeket az említett rendelet VI. melléklete ismertet, és amelyeket fénymikroszkóppal vagy polimeráz láncreakcióval (PCR) végeznek, írta meg a NAK.

A takarmányokban előforduló állati fehérjéket vizsgáló uniós referencialaboratórium és a tagállamok nemzeti referencialaboratóriumai számára az említett módszer alkalmazását követően nehézségeket okozott az eredmények értelmezése, így a jogi egyértelműség és a jogbiztonság biztosítása, valamint az eltérő értelmezések elkerülése érdekében módosításra került többek között a takarmány-alapanyagokban található állati részecskék kimutatására szolgáló megfigyelési eljárás folyamatábra, az eredmények közlését is részletesebben kell meghatározták, végül kiigazították a berendezések jellemzőit és a minta-előkészítést.

Az említett rendelet részletes ábrái és kiegészítései ezen a linken érhetőek el. Maga a rendelet a kihirdetést követő huszadik napon lép hatályba és teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu