2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Állat

Van baj! Sok magyar termelő még mindig azt hiszi, hogy megelőzhető a sertéspestis

Habár az ágazati szereplők tisztában vannak az afrikai sertéspestis (ASP) veszélyeivel, az érintettek egy része bízik abban, hogy létezik olyan konkrét eszköz vagy eljárás, amely alkalmazása biztosítékot jelenthet számukra a betegség megelőzésében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat az elmúlt hónapban, ahol minden esetben hangsúlyozták, hogy az eredményes védekezés záloga az állategészségügyi és járványvédelmi szabályok fokozott és folyamatos betartása.
 
 

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken Bognár Lajos, országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be - írja a magyarmezogazdasag.hu. Az afrikai sertéspestis betegség elleni védekezés legfontosabb és leghatékonyabb eszköze a megelőzés, ezért is kiemelten fontos minden olyan esemény, amely lehetőséget biztosít az érintettek tájékoztatására, a figyelemfelhívásra, illetve az esetleges bizonytalanságok, félreértések gyors, egyértelmű tisztázására. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A NAK rendezvénysorozatának valamennyi állomásán (Miskolcon, Nádudvaron, Budapesten, Kiskunfélegyházán és Tatán) Bognár Lajos országos főállatorvos személyesen tájékoztatta a résztvevőket a legfontosabb tudnivalókról és aktualitásokról. A rendezvény kapcsán általánosságban elmondható, hogy jellemzően az érintett célcsoportok mindegyikéből érkeztek résztvevők: állattartók, tenyésztőszerveztek, élelmiszervállalkozók, és állatorvosok is részt vettek az eseményen. A háztáji állattartótól a nagy mezőgazdasági vállalkozásokig, a kistermelői élelmiszer előállítóktól a nagy kapacitású vágóhidakig egyaránt érkeztek hallgatók, de a résztvevők között állatforgalmazók, kereskedők, szállítmányozók, valamint szolgáltató és hatósági állatorvosok is akadtak.

A rendezvények alkalmával megfogalmazott kérdésekből egyértelműen kitűnt, hogy az ágazatai szereplők tisztában vannak az afrikai sertéspestisnek a szektort fenyegető valamennyi közvetlen és közvetett veszélyével. Ugyanakkor egy olyan tendencia is megfigyelhető, hogy az érintettek egy része abban bízik, létezik olyan konkrét eszköz vagy eljárás, amely alkalmazása biztosítékot jelenthet számukra a betegség megelőzésében. Éppen ezért országos főállatorvos úr minden esetben kiemelten hangsúlyozta, hogy az eredményes védekezés záloga az állategészségügyi és járványvédelmi szabályok fokozott és folyamatos betartása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu