2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Állat

Védelmi övezet kialakítását rendelte el Románia

A román kormány védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, valamint felhatalmazta az illetékes hatóságokat a vaddisznók ritkítására. Ezzel az intézkedéssel igyekszik Románia megelőzni, hogy újabb állatokat fertőzzön meg az országban az afrikai sertéspestis.
 
 

A bukaresti kormány most elfogadott határozatában - a kór romániai megjelenésére és az afrikai sertéspestis ukrajnai, illetve moldovai terjedésére hivatkozva - felhatalmazta az illetékes hatóságokat a vaddisznók ritkítására, valamint kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben. A kormány közleménye szerint járványügyi szempontból az lenne a legjobb, ha a vaddisznók sűrűsége nem haladná meg a 0,5 egyedet négyzetkilométerenként. Az állategészségügyi hatóság számára ugyanakkor nyolc hordozható kemencét vásárolnak a feláldozandó állatok elégetésére.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság augusztus elsején jelentette be, hogy megjelent az afrikai sertéspestis a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti szélén, két szomszédos háztáji gazdaságban. A feltételezhetően ukrajnai állati eredetű termékektől megfertőződött hét állatot leölték, majd elégették.

Románia tizenhárom évi embargó után, tavaly októbertől kezdhetett újból exportálni élő sertést és feldolgozott húsárut az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet is. Ezzel az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt. Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat azonban már az afrikai sertéspestis romániai megjelenése másnapján közölte, hogy ideiglenes korlátozást vezet be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu