Védett madarak ezrei vannak veszélyben Magyarországon: bármikor beüthet a baj

Védett madarak ezrei vannak veszélyben Magyarországon: bármikor beüthet a baj

MTI
Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek - közölte a Madárkórház Alapítvány az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett a hortobágyi Madárkórházban azon esetek száma, amelyek hátterében lőtt sérülések vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák állnak. Hetente mintegy tucat sérült állat érkezik az intézménybe a két probléma valamelyike miatt. A vadon élő állatok közül a sérülteknek csak töredéke kerül emberkézre, a hortobágyi Madárkórház becslései szerint országosan többezerre tehető a valós esetek száma - olvasható a közleményben.

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.
Forrás: MTI/Sóki Tamás

Mint írják, szerdán majdnem egyszerre szállítottak be egy légpuskával meglőtt fehér gólyát (fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint) és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas által fogott barna rétihéját (védett, eszmei értéke 50 ezer forint). Előbbi valószínűleg fészkel, tojásai jelenleg árván maradtak. A lövedék a madár felkarcsontját roncsolta, gyógyulása több mint 2 hónapig is eltarthat. Utóbbinak a csapóvas majdnem letörte a lábfejét, az állat jelenleg is válságos állapotban van.

A szándékos és illegális mérgezések megelőzésének alternatív lehetősége a vadgazdálkodásban és természetvédelemben nem kívánatos, túlszaporodott szárnyas és szőrmés kártevők visszaszorítására az élve fogó csapdázás. A nem megfelelő fegyverrel elejtett vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, mely büntetőeljárást vonhat maga után. A Madárkórház, valamint a zöldhatóság ilyen esetekben megteszi a feljelentést - áll az összegzésben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?