Veszélyes állatbetegség ütött fel a fejét Magyarországon: gyorsan terjed a fertőző vírus

Veszélyes állatbetegség ütött fel a fejét Magyarországon: gyorsan terjed a fertőző vírus

agrarszektor.hu
Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) 2021. március 1-től 28-ig azonnali hatállyal felfüggesztette a nemzetközi versenyek megtartását az európai kontinens 10 országában. Mivel az EHV fertőzés Magyarországot is érinti, így a Magyar Lovassport Szövetség hazánkban is bevezette a korlátozó rendelkezést a nemzeti rendezvények esetében. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét, hogy állataik érdekében, ha a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lovak herpeszvírusának (Equine Herpes Virus, EHV) tömeges megjelenését a spanyolországi Valenciában észlelték, egy több mint 700 ló részvételével zajló eseményen - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azóta már több európai országban, például Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Svájcban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket, összesen csaknem 100 lónál. Közülük 10 állat elpusztult a fertőzés következtében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kialakult helyzet kapcsán dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a kezdetektől egyeztetéseket folytat a Magyar Lovassport Szövetséggel. A hazai szervezet, az országos főállatorvossal egyetértésben, valamint a FEI ajánlásával összhangban, 2021. március 16-ig a hazai lovasversenyek felfüggesztése mellett döntött. Az intézkedést különösen az indokolja, hogy a legfrissebb rendelkezésre álló információk szerint Magyarországon is azonosítottak 7 fertőzött állatot. 

Az EHV elleni védekezés az általános járványvédelmi szabályok betartása mellett vakcinázással történik. A jelenleg leginkább javasolt védekezési módszer a lovak forgalmának korlátozása, valamint a külföldről érkező állatok karanténba zárása egy hónapra. A Nébih felhívja a lótartók figyelmét, hogy amennyiben a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz! Minél előbb megkapja az állat a szakszerű ellátást, annál nagyobb az esély a betegség enyhébb lefolyására.

Fontos tudnivalók a lovakat megbetegítő herpeszvírusról
A herpeszvírusok az influenzavírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakoribb kórokozói. Terjedésük elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik. A lovak herpeszvírusának legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja. Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat, de tulajdonképpen bármelyik lovat megbetegítheti. A lovak többsége (Magyarország lóállományának mintegy 80%-a) általában 3. életévének eléréséig találkozik a herpeszvírussal.
Amelyik ló egyszer megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, legtöbbször tünetmentesen, úgynevezett látens hordozóként. Stresszhatás vagy egyéb immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, majd elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amely így az egész lóállományban elterjed. A légzőszervrendszeri tünetek savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek 3-5 nap lappangási idő után. Bakteriális felülfertőződés következtében, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat. Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak. Előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.
Enyhébb esetekben van esély a teljes gyógyulásra, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, sőt el is pusztulhat az állat. Fontos, hogy amennyiben az állattartó a legenyhébb tüneteket is észleli a lován, azonnal forduljon szolgáltató állatorvosához, ugyanis minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség enyhébb lefolyására!

A lóherpesz sem Európában, sem Magyarországon nem tartozik a bejelentésre kötelezett betegségek közé. A vírusnak azonban vannak olyan, súlyos megbetegedést vagy akár pusztulást okozó, agresszív formái, amelyek miatt fontos a fertőzés mielőbbi felismerése. A Nébih együttműködik a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületével, valamint a FEI és az Európai Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (FEEVA) által kijelölt laboratóriumokkal a betegséget okozó vírus aggresszív formájának jobb megértése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?