Veszélyes sertéspestis: új határozatot adott ki az országos főállatorvos

agrarszektor.hu
Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) hatékonyabb kezelése érdekében. A jogszabály számos változást tartalmaz, és az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjed.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megjelent az országos főállatorvos 2/2018-as számú határozata az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjedően - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az új rendelkezés az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program részeként, az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza. A határozat több változást is tartalmaz és egyidejűleg hatályon kívül helyezi az 1/2018. számú határozatban foglaltakat.

A korábban érvényben lévő határozathoz képest módosultak például a korlátozás alá vont területek. Az afrikai sertéspestis szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területeket a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően sorolták be.

Ugyancsak megváltoztak az ártalmatlanított vaddisznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai. Az újonnan megállapított kártalanítási összegek az Országos Magyar Vadászkamara javaslata alapján kerültek a határozatba. Az új jogszabály a korábbinál pontosabban szabályozza, valamint a vonatkozó európai közösségi rendeletekkel is harmonizálja a közúti hulladékgyűjtést követő ártalmatlanítás menetét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?