2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Veszélyes vadak zaklatják a magyar lakosokat: mindenki tehetetlen

A Balaton északi és déli partján is egyre "beljebb" merészkedik a vaddisznó, a róka és a sakál. Ennek oka, hogy az állatoknak beszűkült az életterük, a déli parton az autópálya tereli őket a településekre, míg az északi parton már belterületi vadászat van bizonyos helyrajzi számú ingatlanokon.
 
 

Egyre beljebb merészkednek a Balaton északi és déli partján a vaddisznók, a rókák és a sakálok - írja a somogyi Sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. Balatonlellén egy fizetett, hivatásos vadász tartja rendben a terepet, ő lakott területen kívül kilőhet bármilyen vadat, amik - őzek, szarvasok, rókák - egyébként jellemzően Balatonszemes, illetve Balatonboglár felé tűnnek fel az állatok - mondta Kenéz István balatonlellei polgármester. Hozzátette, mennének a vadak békésebb vidékekre is, de az autópálya elvágja az útjukat Somogy megye belső részei felé.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A balatonfenyvesi polgármester, Lombár Gábor a teraszáról zavarta el a sakált nemrég. Szerinte az a baj, ami egyébként a lellei helyzetből is következik: lakott területre kilövési engedélyt szerezni igen nehéz. Lombár Gábor szerint ráadásul bár megoldás lehetne a csapdázás, de a kint hagyott ételmaradékokra egyszerűen bejönnek a településekre.

Balatonboglár rókafellegvár. Mészáros Miklós polgármester a csapdázás híve, de ő is elismeri, hiábavaló a próbálkozás. Az északi parti Balatonszepezd vezetője a vaddisznók jelenléte miatt keserű. Szerint széles körű összefogás kellene a rendőrség, az önkormányzatok, a vadászok és a helyiek részvételével. Révfülöpön nem várnak senkire: január 13-ig belterületi vadászat van bizonyos helyrajzi számú ingatlanokon.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!