2022. június 27. hétfő László

Hírek - Állat

Veszélyes vérszívók lepték el a magyar kerteket: senki sincs biztonságban tőlük

Most a legaktívabbak a kullancsok, így az elkövetkező hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, ráadásul a hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt egyes területeken kiugróan sok kullancs lehet. Érdemes tehát a következő időszakban rendszeresn átvizsgálni magunkat, főleg kirándulás vagy akár kerti munka után.
 
 
Ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet

 - mondta az InfoRádióban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Kiemelte, a vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el, ráadásul az enyhe telek során lerövidül a nyugalmi fázisuk, hosszabb ideig aktívak, ez pedig végül azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Mindez azt jelenti, hogy a tavasz kezdetének korábbra tolódása nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését. 

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat. Ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget

 - hangsúlyozta Földvári Gábor.

Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon a szakértők szerint. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben