2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Állat

Veszélyes vírusos hasmenés: új vakcinát engedélyeztek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA European Medicines Agency ) 2014 decemberében jóváhagyta a Boehringer Ingelheim legújabb Bovela nevű vakcináját, amely lehetővé teszi a szarvasmarhák aktív immunizálását a súlyos megbetegedéseket okozó vírusos hasmenés ellen (BVD bovine viral diarrhea).
 
 

Mivel a BVD világviszonylatban az egyik legelterjedtebb vírusos betegsége a szarvasmarháknak, a Bovela jelentős előrelépés az állatok egészségének megóvásában - derül ki a témában kiadott közleményből . Nemcsak a klinikai tünetek előfordulását csökkenti, de képes megelőzni a magzat méhlepényen keresztüli fertőződését, és ezáltal az úgynevezett tartósan fertőzött (PI – persistently infected) állatok születését. A betegség terjedése legfőképpen ezekre a PI állatokra vezethető vissza, mivel nagy mennyiségben ürítik a vírust egész életükön át. A Bovela az első olyan Európai Unióban regisztrált vakcina, amely a BVD vírus mindkét genotípusát (BVDV-1 és BVDV-2) tartalmazza.

Sok helyen bevezetik

Joachim Hasenmaier, a Boehringer Ingelheim igazgatótanács tagja szerint a Bovela európai forgalomba kerülésének engedélyezése jelentős lépés a BVD terjedésének megakadályozásában. Hosszú távú céljuk, hogy az egész világon védettséget biztosítsanak a betegség ellen, és jelentős mértékben csökkentsék a szarvasmarha-állományok fertőzöttségének arányát. Terveik szerint a közeljövőben az összes jelentős szarvasmarhatartó országban bevezetik a Bovela vakcinát – áll a közleményben.

A BVD - más vírusfertőzésekhez hasonlóan - nem gyógyítható. A vírusfertőzött állatoknál a klinikai tünetek széles skálán mozognak, gyakori az immunszuppresszió (az immunrendszer más korokozókkal szembeni csökkent aktivitása), a terméketlenség, a etélés, a fejlődési rendellenességek. A borjaknál különböző fokú hasmenés és légzőszervi megbetegedések jelentkezhetnek. Egyes állatoknál olyan súlyosabb nyálkahártya betegségek is megjelenhetnek, amelyek elhullással járnak.

Jelentős károkat okoz a vírus

A BVD komoly gazdasági kockázatot jelent a marhatenyésztők számára, mert a fertőzés következtében csökken az állomány súlygyarapodása és tejtermelése, míg szaporodásbiológiai zavarok száma nő és a fertőzött állatok elpusztulásával is számolni kell. A más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek nagyban megnehezítik ennek a sokszor rejtett betegségnek a diagnózisát és ellenőrzését.

Európa nagy szarvasmarha-tenyésztő országaiban, ahol nem folyik mentesítési program, a betegség széles körben előfordul, a fertőzésen átesett állatok aránya 60-80 százalék között változik. Ez az adott állományok méretétől függően, sok állat fertőződését okozhatja és magas kockázatot jelent az egészséges állományokra nézve.

Családi vállalkozás a Boehringer Ingelheim
A Boehringer Ingelheim egyike a világ 20 legnagyobb gyógyszeripari vállalatának. Székhelye a németországi Ingelheim am Rhein városban található. A vállalat világszerte 146 képviselettel rendelkezik, több mint 47 700 alkalmazottat foglalkoztat. Az 1885-ben alapított családi vállalkozás elkötelezett az innovatív, jelentős terápiás értékű humán- és állatgyógyászati termékek kutatása, fejlesztése, gyártása és értékesítése iránt. 2014-ben a Boehringer Ingelheim nettó értékesítésének összege elérte a 13,3 milliárd eurót, amelynek 19,9%-át fordította a vényköteles készítmények üzletágában kutatásra és fejlesztésre.

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu