Veszélyesek lehetnek a közösségi felületeken beszerzett állatorvosi készítmények

Veszélyesek lehetnek a közösségi felületeken beszerzett állatorvosi készítmények

agrarszektor.hu
Az utóbbi időszakban a közösségi felületeken terjedő privát ajánlatok miatt felhívjuk a hobbi- és haszonállattartók figyelmét, hogy állatgyógyászati készítményt kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult! A nem legális forrásból származó, valamint a rosszul megválasztott és helytelenül adagolt készítmények rendkívül kockázatosak lehetnek az állatok egészségére, ezért az alkalmazásuk semmiképpen sem javasolt, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályi előírások alapján "állatgyógyászati készítmény csak a forgalomba hozatali engedélyben előírt kiszerelési egységben, illetve gyűjtőcsomagolásban, az engedély mellékletében található jóváhagyott címkével és jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással forgalmazható". A Nébih lakossági jelzés alapján értesült arról, hogy a közelmúltban több ízben is bizonytalan eredetű állatgyógyászati készítményeket kínáltak eladásra a Facebookon. Mivel ezeknek a szereknek sem az összetétele, sem a biztonságos alkalmazási kritériumai nem ismertek, ártalmasak lehetnek a velük kezelt állatok egészségére, vagyis a felhasználásuk rendkívül kockázatos, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik.

Amennyiben bárki találkozik olyan állatgyógyászati termékkel, amely nem rendelkezik magyar nyelvű használati utasítással, illetve a csomagolásán nem szerepel a forgalomba hozatali engedélyének a száma, akkor jogosan feltételezheti, hogy az adott termék forgalmazása jogszabályellenesen történik. Emellett természetesen számos egyéb tényező - magánszemély által közzétett hirdetés, szokatlanul olcsó árképzés, a megszokottól eltérő csomagolás stb. - is okot adhat a gyanúra.

Ha bárki bizonytalan egy állatgyógyászati készítménnyel/termékkel kapcsolatban, hogy az rendelkezik-e engedéllyel, akkor az alábbi adatbázis segítséget jelenthet: https://atiportal.nebih.gov.hu. Ha azonban még így sem sikerül kétséget kizáróan megbizonyosodnia arról, hogy az adott készítményt jogszerűen forgalmazzák, inkább ne vásároljuk azt meg!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?