Vészjósló jelentés: egyre több állati eredetű, emberre is veszélyes vírus ütheti fel a fejét

Vészjósló jelentés: egyre több állati eredetű, emberre is veszélyes vírus ütheti fel a fejét

agrarszektor.hu
A Kaliforniai Egyetem friss kutatása szerint az állatvilág kiszipolyozása közvetlenül hat arra, hogy egyre több potenciálisan veszélyes vírus jelenik meg az emberek között is, írja a Science Alert a Newsweek hírére hivatkozva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakértők szerint az emberek vadállatokhoz való közelsége, a vadászat, az illegális állatkereskedelem, az élőhelyek elpusztítása és az urbanizáció mind-mind olyan tényező, amelyek közvetlenül megnövelik a vírusok állatról emberre való terjedésének valószínűségét, ahogyan történt ez a koronavírus-járvány esetében is, írta a 24.hu. A szakértők szerint a legtöbb vírusátadást észre sem vesszük, csak akkor kerül elő a téma, ha olyan vírus kerül emberi szervezetbe, amely nagyobb pusztítást tud végezni - mint ezúttal a koronavírus esetében is történt.

Az emberi aktivitás ugyanis megváltoztatja az állatok populációinak mozgását, lakóhelyét, és azt is, hogy mennyire jönnek közel a mi életterünkhöz. A kutatók szerint alapvetően a hozzánk közel élő emlősöktől "ugorhat át" vírus az emberre, ezeket a kórokozókat egyébként zoonózis vírusoknak nevezzük. Ez történt a koronavírus esetében is, amely valószínűleg denevérről, egy másik állat közvetítésével jutott el az emberbe.

Az amerikai kutatók tanulmánya 2013-ig elemzi az adatokat, az eredmények szerint három állatcsoport a legveszélyesebb ránk nézve: az egyik a háziasított állatok, ahová leginkább a mezőgazdasági állattartás szereplői számítanak bele, kevésbé a háziállatok. Ezeken az állatokon nyolcszor annyi olyan vírus található, ami áttérhet az emberre a vadállatokhoz képest. A második csoport azokat az állatokat takarja, amelyek a legjobban alkalmazkodtak az emberi körülményekhez, és körülöttünk kezdtek el élőhelyet kialakítani maguknak: a patkányok, egerek, denevérek és főemlősök. A harmadik csoportot azok az állatok alkotják, amelyeknek élőhelyét az ember a leginkább fenyegeti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13