2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Állat

Wc-tréningen vesznek részt az új-zélandi tehenek

Egy furcsa tudományos kísérlet keretében az új-zélandi teheneket arra trenírozzák, hogy wc-re járjanak. Pontosabban: hogy egy meghatározott helyen - az etetőhelyükkel szemben - ürítsenek. A tudósok szerint ezzel a módszerrel a tehenészetek jelentősen csökkentik a nitrogén-kibocsájtásukat és így a környezeti terhelésüket.
 
 

"Azon tanakodtunk, hogyan lehetne a tehenészetek ökológiai lábnyomát csökkenteni, és ekkor merült fel a wc-tréning”. Nyilván van ennek egy vicces felütése, de a mögötte lévő ötlet segítségével a gazdálkodók valóban tehetnek valamit a klímakatasztrófa enyhítéséért”– mondta el a kísérlet vezetője, Dr. Luke Cooney.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


"Nyolc tehenet kezdtünk el tréningezni. Egy ürítő részlegbe irányítottuk őket, aminek az egyik vége egy távirányítású etetőállás

A marhákat abrakkal jutalmaztuk, ha az etetőállással szemben végezték el a dolgukat. 6 hét és körülbelül 60 tréning után szabad bejárást biztosítottunk a wc-jükbe, és azt vizsgáltuk, hogy bemennek-e maguktól, hogy ott ürítsenek."

Arról egyelőre nincs hír, hogy a tehenek megtették-e azt a szivességet a bolygónknak, hogy wc-re járnak. Dr. Cooney szerint a módszer legnagyobb előnye, hogy a nitrogén-kibocsájtást csökkenti a tehenészetekben. Amennyiben a tudósok rá tudják szoktatni a wc-re az állatokat, az jelentősen növeli a higiéniás állapotokat, és a gazdák ellenőrizni tudják a legelők károsanyag-kibocsájtását – írta az Irish Mirror.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu