1,2 milliárd jut a sertéságazat támogatására

MTI
A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben a harmadával növekedett. A sertéságazat támogatására most 1,2 milliárd forintot különítettek el, elsősorban azért, mert az állatlétszám még mindig nem indult emelkedésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban a korábbinál 180 milliárd euróval több kerül az állattartó ágazatba az agrártámogatásokból az unióban - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldött közgyűlésén. Magyarország élelmiszeripari kivitele 37 százalékkal emelkedett az elmúlt fél évtizedben. A mezőgazdasági bruttó kibocsátás hozzáadott értéke pedig több mint 50 százalékkal javult az elmúlt hat évben.

A sertéságazat viszont stagnál, ezért a megsegítésére 1,2 milliárd forintot különített el a kormányzat. Versenyképes maradt az ágazat a válságban, de a sertéslétszám még nem érte el a megfelelő mértéket - jelentette ki a tárcavezető.

Fazekas Sándor egy kenderesi disznóvágáson (Fotó: MTI/Mészáros János)

Valójában a hazai sertésállomány mára 2,89 millió darabos történelmi mélypontra süllyedt - derül ki az agrárszektor.hu korábbi összeállításából. A piaci szereplők többsége az újabb vidékfejlesztési felhívások elbírálására vár, ezért késlekedik a fejlesztésekkel. Pedig az ágazat helyzete rég volt ennyire kedvező, a 400 forint fölötti felvásárlási árak azt jelentik, hogy a jó termelők akár kilogrammonként 80 forintos haszonnal is kalkulálhatnak.

Fazekas Sándor újabb áfacsökkentési lehetőségekről is szót ejtett Herceghalmon, konkrét termékekre azonban nem tért ki. Előadása után részt vett a Magyar Állattenyésztésért Díjak átadásában, amelyeket 2014-től ítél oda minden évben a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55