Alig eszünk halat, de mi oktatnánk az indonézeket

agrarszektor.hu
A hatalmas indonéz piacon szerezhet pozíciókat a magyar haltermelési ágazat - legalábbis erre számít Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki megállapodást kötött az indonéz tengerészeti miniszterrel. Indonéziában rengetek halat esznek, és főleg édesvízieket fogyasztanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Indonézia mintegy 250 milliós lakossága évente fejenként 37 kilogramm, túlnyomórészt édesvízi halat fogyaszt, így a halászati és akvakultúra területén most kötött megállapodás hatalmas lehetőség arra, hogy a haltartási ágazat pozíciót szerezzen ezen az óriási piacon - fejtette ki Fazekas Sándor az indonéz miniszterekkel folytatott tárgyalások után az MTI-nek. Az egy főre jutó magyar halfogyasztás korábbi statisztikák szerint 3-4 kilogrammra tehető évente.

A Susi Pudjiastutival, az indonéz tengerészeti és halászati miniszterrel aláírt egyezség keretében a két ország többek között megosztja a halászati termékek piacra jutásával kapcsolatos információit, valamint szakmai bizottságot hoznak létre. Emellett az együttműködés kiterjed a szakemberek közötti egyeztetésekre és az ágazattal kapcsolatos kutatás-fejlesztésekre is.

Fazekas Sándor szerint Magyarország rendelkezik az úgynevezett koi herpeszvírusnak ellenálló pontyállománnyal, amelynek a klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó változatai Indonéziában is tenyészthetők. Felhasználhatók továbbá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) halászati kutatóintézetének a vírussal kapcsolatos diagnosztikai módszerek is. A magyar szakmai szervezetek bevonásával történő pontytelepítés aktuális lehet Új-Guineában is. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, az 50 indonéz részére biztosított képzési keretből öten halászatot tanulhatnak.

A földművelésügyi miniszter beszámolt arról is, hogy Amran Sulaiman indonéz mezőgazdasági miniszterrel olyan kétoldalú megállapodás felkészítésében maradtak, amely kiterjed több, így például a tej- és húsfeldolgozás valamint gabonatermesztés területére is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: nem csupán vetőmag exportról lenne szó, mivel tudományos megalapozottság szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, mely vetőmagok termelhetőek gazdaságosan Indonéziában, továbbá azok miként alkalmazkodnak az indonéz talaj- és időjárási adottságokhoz.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?