Az állati termékek ára kevésbé emelkedik

agrarszektor.hu
Az állati termékek árának növekedése elmaradt a növényi termékek drágulásától.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Májusban a mezőgazdasági termelői árak 9,2%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (3,2%) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (12,4%). Legnagyobb mértékben a burgonya ára nőtt, 136,0%-kal, miközben a gyümölcsök ára csökkent 11,7%-kal - derül ki a KSH legújabb adataiból.

2013 májusában a gabonafélék ára 14,8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza ára március óta gyakorlatilag változatlan, a kukoricáé pedig január óta csökken.

Az ipari növények ára 10,2%-kal nőtt az előző év májusához mérten, ezen belül az olajos növények ára 8,5%-kal lett magasabb. A burgonya árindexe idén májusban 136,0%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez a magas növekedés több tényezőből adódik, egyrészt 2012 elején jelentős mennyiségű burgonya volt raktáron, ami leszorította az árakat, másrészt a 2012. évi termés kisebb volt egész Európában, mint az előző években, továbbá május folyamán megjelent az újburgonya, ami áprilishoz viszonyítva tovább emelte az addigi magas árakat is.

A zöldségfélék ára 11,2%-kal emelkedett májusban. A legjelentősebb termék a paradicsom, aminek az ára 7,4%-kal nőtt előző év májusához képest. Ebben az időszakban a jelentősebb termékek közül a fejeskáposzta ára növekedett átlag felett (54%-kal), míg a zöldpaprika ára csak 2%-kal nőtt.
A szamóca árának csökkenése határozta meg a májusi gyümölcs árindexet, ami így 11,7%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árszintje májusban 2,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 23,2%-kal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,6%. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly májusban 19,1, idén már csak 1,3% volt. A vágósertés felvásárlási ára májusban 382 forint volt kilogrammonként, ami 13 forinttal kevesebb, mint áprilisban.

2013 májusában az állati termékek ára 4,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés két ellentétes folyamat eredménye, a tej termelői árindexe 12,0%-kal nőtt, míg a tojás ára 18,6%-kal csökkent.
2013. január-májusban a mezőgazdasági termelői árak 14,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

A növényeknél minden kiemelt csoportban növekedést tapasztaltunk. A legmagasabb a burgonyánál, 105,2%, ami a 2012. évi gyenge termés miatti kereslet következménye. A gyümölcsöknél volt a legalacsonyabb a növekedés, 0,9%.

Az állat és állati termékeknél 4,0% volt a növekedés az év első 5 hónapjában, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágóbaromfi ára növekedett (10,8%-kal), miközben a vágómarha ára 14,4%-kal csökkent.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?