Egészségügyi figyelmeztetés lesz a sörökön, borokon is?

agrarszektor.hu
Brit egészségügyi szakemberek szerint a dohánytermékek után az alkoholos italokra is egészségügyi figyelmeztető feliratokat kellene elhelyezni az EU-ban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtökön az Európai Parlamentben brit szakértők előterjesztették javaslatukat, miszerint a jövőben az alkoholos italok csomagolásán is fel kellene tüntetni azok egészségkárosító hatására vonatkozó figyelmeztetést, a dohánycsomagolások esetén kötelezően előírt méretnél azonban kisebbet javasolnak.

A Parlamentben jelenleg az élelmiszerek csomagolásán kötelezően feltüntetendő tápanyag-tartalom és a tápanyag-összetétel ismertetéséről folyik a vita. Ebbe a körbe bele tartoznának az alkoholmentes italok, gyümölcslevek is, azonban a söröket, borokat és párlatokat nem érintette a javaslat.

A brit szakértők szerint az EU példát vehetne az Egyesült Államokról, ahol immár 30 éve bevett gyakorlat az élelmiszerek címkézése. Az alkoholokra történő kiterjesztés pedig felhívná a fogyasztók figyelmét a káros egészségügyi mellékhatásokra.

Az Eurocare brüsszeli szervezet főtitkára korábban már felszólította az EU-t, hogy helyezze előtérbe a lakosság egészségi állapotának megőrzését az alkoholipar érdekeinél, mivel felmérések szerint minden negyedik 15-29 év közötti fiatal férfi haláláért az alkohol a felelős ma az Európai Unióban. Ezen kívül a közúti balesetek közül minden harmadikért szintén az alkohol tehető felelőssé.

Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 77 százaléka támogatja az alkoholos italok megcímkézését.

Hazai fogyasztóvédők is támogatják

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is azt javasolja, hogy legyen kötelező a szeszes italok csomagolásán feltüntetni az összetevőket, és hívják fel a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire. 

A civil fogyasztóvédelmi szervezet közleményében rámutat, egyetért azzal, hogy az Európai Unió jogszabályban kötelezővé tenné az élelmiszerek csomagoláson a tápanyag-tartalom és a tápanyag-összetétel ismertetését, ugyanakkor aggályosnak tartja azonban, hogy a tervezetében nem szerepelnek a szeszes italokra vonatkozó szabályok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?