Egyedülálló módszert fejlesztenek a veszélyes sertésvírus kimutatására

MTI
Több mint félmilliárd forint költségvetésű projekt indult a sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRSV) gyors diagnosztizálására. A két év alatt kifejlesztendő tesztrendszer lehetővé teszi majd a kórokozók kimutatását sertéstelepi és laboratóriumi körülmények között is, pár órán belül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Diagnosztikai kit fejlesztésére több mint 330 millió forint uniós támogatást nyert két Győr-Moson-Sopron megyei cég, a Galenbio Kft. és konzorciumi partnere, a Carlsbad Research Organization Szolgáltató Kft. A fejlesztéshez a két tag több mint 210 millió forint önrésszel járul hozzá. A mintegy 554 millió forint költségvetésű projekt célja a sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRSV) gyors diagnosztizálása - írja az MTI-t.

A kombinált eljárás, tesztrendszer kifejlesztése lehetővé teszi, hogy sertéstelepi, azaz helyszíni és laboratóriumi körülmények között is kimutassák a levett mintákból, egy-két órán belül a kórokozókat. A jelenlegieknél így jóval megbízhatóbb vizsgálatok végezhetők el, jobb reprodukálhatóság mellett.

A tavasszal indult fejlesztés 2 évig tart majd. Jelenleg az információgyűjtés, a módszertani beállítás, a sertéstelepekkel való kapcsolatfelvétel, valamint a speciális berendezések (például a molekuláris biológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközök) beszerzése zajlik. Az előkészítés első éve után, jövő tavasszal indulhat majd a prototípus-fejlesztés, amit a gyakorlatban is tesztelni fognak.

A kórokozók kimutatására számos eljárás létezik, de a célként megjelölt, epitóp-predikción (az immunrendszer ellenanyag-válaszán) alapuló megközelítés egyedülálló lehet.  A projekt célja az is, hogy a sertéstelepeken elvégezhető, meglehetősen korlátozott diagnosztikai lehetőségeket szélesítsék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?