2018. február 18. vasárnap Bernadett

Hírek - Állattenyésztés

Egyelőre vágyálom a 6 millió sertés

A 2012-ben elfogadott sertésstratégia 6 milliós állománynagyságot vázolt fel elérendő célként. Ehhez képest ma ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az elmúlt években bevezetett intézkedések, így például a sertésstratégia és az állatjóléti, tenyésztésszervezési támogatások egyaránt hozzájárultak a sertéságazat mai sikeréhez – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) konferenciáján.

A KSH adatait böngészve kiderül, hogy ma ismét kevesebb, mint 180 ezer a kocák létszáma, ebből a MOE nyilvántartása szerint alig 10 ezer a mangalica. A teljes sertésállomány nagysága 2,8 millió egyedre zsugorodott. Tény, hogy a 2014-ben  meghirdetett orosz embargó rendkívül kedvezőtlen piaci helyzetet teremtett Európában, amit két éven át nyögött az ágazat, ám a tavalyi év visszaesése nehezen magyarázható. Az meg szinte a csodával határos, hogy 2017 első tizenegy hónapjában 130 ezer tonna volt a sertéshúsexportunk, 4,8 ezer tonnával bővült a kivitt mennyiség 2016-hoz képest, miközben (a magasabb áraknak köszönhetően) 10 százalékkal emelkedett az export értéke is.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu