2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Állattenyésztés

Egyik csapás a másik után – Visszatérhet a kéknyelv betegség is

A kérődző állatok közt terjedő kéknyelv betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható Magyarországon. Véget ért ugyanis az év azon szakasza, amikor a kedvező időjárási körülmények miatt a kór terjesztéséért felelős törpeszúnyogok aktivitása a kritikus szint alá csökken.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Nem elég, hogy a madárinfluenza ismét felütötte fejét hazánkban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúttal a kéknyelv betegség újbóli előfordulására és terjedésére hívja fel a figyelmet. A rovartani vizsgálatok eredményei alapján ugyanis véget ért Magyarországon az úgynevezett vektormentes időszak, amit az állatszállításoknál is figyelembe kell venni.

A szezonálisan vektormentes periódus az év azon szakasza, amikor a kedvező időjárási körülmények miatt a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökken. Ilyenkor a fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése is megáll, most azonban megnő a rizikója a folytatódásának. Az országos főállatorvos kéknyelv betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata továbbra is érvényben van.

A vakcinázás egy kötelező és egy önkéntes részből áll. Az esetleges új kitöréssel érintett állattartó gazdaságokban a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges állatot. Emellett megelőzésképpen, mivel Magyarország teljes területe 2015 novemberétől egységes védőzónának minősül, önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak. Így a továbbtartásra Magyarországról az unió kéknyelvbetegség-mentes területeire, illetve megfigyelési körzeteibe csak olyan kérődző szállítható, amely a kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy a laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy a szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.

Kéknyelv betegség tünetei juhon

Figyelembe kell venni, hogy az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok. Így a harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2017. negyedik negyedévében várható. A Nébih továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat – áll a közleményükben.

A kéknyelv betegség törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség, amely a házi és vadon élő kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, szarvasfélék) támadja meg. A betegség súlyossága eltérő a különböző fajok körében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu