Eltűnhet a kacsa és a liba a magyar boltokból

agrarszektor.hu
A madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. A legnagyobb károk a víziszárnya-állományban keletkeztek. A termeléskiesés miatt kacsából és libából még készlethiány is lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vírus még kitart, ezért a károkról végleges számok nincsenek - szögezte le Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az M1 aktuális csatornán. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek. A fertőtlenítést követően minimum harminc napig nem lehet újratelepíteni az állományt, ami a teljes termékpályára kihat, a környező vágó-feldolgozó üzemeknek nem lesz alapanyaga, ami miatt leállhat a termelés is.

Csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz. Kacsából és libából viszont előfordulhat készlethiány - mondta Csorbai Attila.

Nem csak a hazai tojótyúk állományon múlik, hogy a tojás ára hogyan alakul, a nettó árakat nem lehet befolyásolni. A piacgazdaságban a kereslet és a kínálat törvényszerűségei határozzák meg európai szinten a tojás árát. Az áfakulcs a környező országokban magasabb, így ott az árak is magasabbak lehetnek. A baromfihús ára követi az európai- és a világtrendeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?