Ez most nagyon betesz Orbánék grandiózus terveinek

agrarszektor.hu
Egyértelműen megtört a hazai sertésállomány másfél-két éve kezdődött növekedési trendje. Bár a kormány külön ágazati stratégiával, támogatásokkal és áfacsökkentésekkel igyekszik növelni a létszámot, úgy tűnik, a hazai sertéstartókat megviseli a felvásárlási árak hónapok óta tartó, jelentős esése. Magyarország a sertésszektor számára rendkívüli uniós támogatásokat sürget, miközben az alacsony disznóárak kedveznek a húsiparnak, amely "soha nem látott" eredményességet ér el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

3,124 millió darab volt a hazai sertéslétszám 2015. december elsején - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez azt jelenti, hogy az állomány stagnált a
megelőző, tavaly júniusi adathoz képest, 2014 decemberéhez viszonyítva pedig 11-12 ezerrel csökkent.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

A KSH statisztikái azt bizonyítják, hogy mára egyértelműen megtört a hazai sertésállomány másfél-két éve kezdődött növekedési trendje. A sertéslétszám - hosszú ideig tartó csökkenés után - 2013 decemberében lépte át újra a 3 millió darabot, majd 2014 decemberére 3,136 millióra bővült. Az állomány innen csökkent tavaly júniusra 3,124 millióra, és ezt a stagnáló szintet mérte a KSH az elmúlt év év végén is.

Még aggasztóbb, hogy az anyakocák száma az elmúlt év júniusához képest is csökkent. A KSH 2015 júniusában még 204 ezer darabos állományt regisztrált, decemberben viszont már csak 197 ezret, vagyis az anyakocák száma fél év alatt 7 ezerrel (3-4 százalékkal) szűkült.

Mindez akkor következett be, amikor a Földművelésügyi Minisztérium nemzeti forrásokból - éppen 2015-ben - úgynevezett állatjóléti támogatást vezetett be az anyakocákra is. A tárca e célokra tavaly 8,62 milliárd forintot fordított, miközben 8,5 milliárd forintos összeggel fenntartotta a hízókra már korábban életbe léptetett nemzeti állatjóléti támogatást is. Így a sertésszektor - egyéb nemzeti források mellett - állatjólét címén tavaly rekordösszeget, több mint 17 milliárd forintot vehetett igénybe, az idén pedig összességében várhatóan még többet, a hízókra 9,1 milliárd, az anyakocákra továbbra is 8,62 milliárdot kaphat.

A stagnálás, illetve csökkenés egyértelműen annak tudható be, hogy tavaly jelentősen estek a sertésfelvásárlási árak, és ezt a termelők szerint a támogatások sem kompenzálták. A 420-440 forintos korábbi kilónkénti sertésárak az év végére 300-310 forintra estek, miközben az átlagos önköltség elérte a 380 forintot. Ezért gazdálkodói számítások szerint a sertéstartás eladott hízónként legalább 4-5 ezer forintos veszteséget eredményezett a támogatások ellenére is 2015 második felében. Ez lehet a magyarázata a kocaállomány zsugorodásának is, mivel egyes termelők kivághatták állataikat, illetve valószínűleg nem pótolták kiselejtezett egyedeiket.

E piaci helyzet nem kedvez a kormány céljainak, amelyekben az szerepel, hogy a 3 milliós sertéslétszámot fokozatosan kétszeresére, vagyis legalább 6 millió darabra kell növelni. A tervek megvalósításához a kabinet korábban külön sertésstratégiát is elfogadott, és a kiemelt támogatások mellett áfacsökkentésekkel is igyekezett javítani az ágazati pozíciókat. 2014-től az élősertések és a félsertések áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, 2016-tól pedig a sertés tőkehúsé.

Szinte biztos, hogy az intézkedések az ágazat kifehérítésével is növelték a hivatalos sertésszámot, de okozhattak tényleges állománybővülést is. Látszik azonban, hogy a hazai beavatkozások nem tudják kivédeni az uniós sertésár-csökkenés kedvezőtlen hatásait, amelyek elsősorban az orosz embargóra vezethetők vissza. Magyarország ezért - más uniós tagállamok mellett - a sertésárak növeléséhez újabb uniós szintű piaci intézkedéseket sürget, és ezt az igényét fogalmazta meg az uniós agrárminiszterek minapi tanácskozásán is.

Így áll a többi állatfaj
A szarvasmarhák száma a 2014. december 1-jeihez képest 18 ezerrel, tavaly decemberhez viszonyítva 2 ezerrel nőtt, így elérte a 821 ezer darabot 2015. december elsején a KSH szerint. Az 1,19 milliós juhállomány a korábbi szint körül mozog, míg a tyúklétszám 1,9 millióval nőtt 2014 decemberéhez képest, és 32,4 millió darabot tett ki.


Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla
, a sertésfelvásárlási árak jelentős csökkenése kifejezetten kedvez viszont a hazai húsiparnak. A talpon maradt, meghatározó cégek nyereségesen zárták az elmúlt évet, így a 2015-ös év kiugróan jót tett az iparágnak a piaci nehézségek ellenére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?