Gigászi állatok segítenek a nádas visszaszorításában

agrarszektor.hu
Húsz bivaly segít a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában Bakson. Az állatok segítségére azért van szükség, mert a nádas már tűzvédelmi szempontból is problémákat okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bakson, a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években. Ez tűzvédelmi szempontból is aggályos, továbbá kiváló rejtekhelyet jelentett a rókáknak. A problémák megoldására a KNPI a tél végén lezúzatta a nádas nagy részét, kivéve ott, ahová a mélyebb víz miatt a gép nem tudott bejutni. Ez azonban még nem jelentett végleges megoldást - mondta Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területkezelési igazgatóhelyettese.

A fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepről érkezett húsz bivallyal a nádas gyérítését és folyamatos karbantartását látják el, emellett vizes élőhely-helyreállítást is végeznek a húsz hektáros területen. A holtág partját rövid füvű legelővé, a nádas egy részét nyílt vizes területté teszik, ahol ennek következtében várható az egykori madárvilág részbeni visszatelepülése is - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A baksi önkormányzat a hosszútávon is fenntartható megoldás érdekében egy bivalykarámot építtet. Az állatok védelmét a nemzeti parktól kapott villanypásztorral végzik, ellátásuk egy gulyás feladata.

A Kiskunsági Nemzeti Park több helyen is folytat élőhelykezelést bivallyal. A pusztaszeri Vesszős-széken egy teljesen benádasodott szikes tavat sikerült helyreállítani és nyílt vízű, madarakban gazdag élőhellyé alakítani az állatokkal az elmúlt években.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?