Ilyen se volt még! - Ez a marhahús olyan, mint a hal

agrarszektor.hu
Olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki Kínában, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik. Egy kínai szarvasmarhafajta embrióihoz fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és omega-6 zsírsavak előállításában vesz részt. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy új tudományos módszerekkel sikerült egészségesebb marhahúst előállítani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hal jellegű marhahúst állítottak elő kínai kutatók a közelmúltban. A napokban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint első alkalommal sikerült olyan szarvasmarhát tenyészteni, amelynek a húsa legalább akkora mennyiségben tartalmazza az egészséges omega-3 és 6 zsírsavakat, mint azt korábban a halaknál tapasztalták - írja a sciencedaily.com.

A kutatók az úgynevezett Luxi Yellow kínai szarvasmarha embriójához egy fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és 6 zsírsavak előállításával hozható összefüggésbe. A felfedezés azért jelentős, mert a gén hozzáadásával a vizsgált marhák húsában ötszörösére nőtt az egészséges zsírsavak aránya, amelyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és az elhízással szemben is.

Ezért egészségesebb az omage-3 és az omega-6
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak olyan, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális tápanyagok. Védelmet nyújtanak a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, csökkentik a kóros véralvadást, gyulladáscsökkentő hatásuk van, javítják az immunrendszer működését. A tengeri halak jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, de a növényi olajokban (az olíva-, a szója-, a repceolajban), a dióban, a mogyoróban és a hüvelyesekben is megtalálhatók. Az omega-6 zsírsavakat az olajos magvak (a dió, a mogyoró) és a növényi olajok (például a lenmag) tartalmazzák.

A kutatáshoz az ötletet az adta, hogy egyes kutatók úgy növelték meg a tenyésztett halak omega-3 és 6 mennyiségét, hogy növényi eredetű zsírsavakat kevertek a hallisztbe, amit végül megetettek a halakkal. A mostani kísérlet azonban egyértelművé tette, hogy ezzel a beavatkozással takarmányok és tápok nélkül, közvetlenül a tenyésztett állatokban is meg lehet emelni az egészséges zsírsavak szintjét.

A vizsgálatban tizennégy szarvasmarha embrióba ültették be a gént, ebből tizenegy állat néhány hónappal később elpusztult. A szakemberek szerint ezért további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő génkombinációt, amellyel hosszú távon biztosíthatják az emelt omega-3 és 6 szintet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?