2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Állattenyésztés

Ingyen osztogatják a mangalica malacokat

Tíz ingyen malacot is kaphatnak a román kormánytól azok az állattenyésztők, akik vállalják a mangalica és a báznai sertésfajták hizlalását. A programban, amellyel a kormány a két fajta számát szeretné gyarapítani, a sertéstenyésztők és a húsfeldolgozók is részt vehetnek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A napoknak döntött arról a román kormány, hogy minimum kettő, maximum tíz ingyen malacot ad azoknak az állattenyésztőknek, akik bizonyos feltételek mellett vállalják a mangalica és a báznai sertésfajták hizlalását. A támogatási programba sertéstenyésztők és húsfeldolgozók egyaránt beiratkozhatnak a kormányhatározat hatályba lépésétől számított 90 napon belül. Az erre vonatkozó kérvényeket a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon adhatják le.

Az állami támogatást három évig tervezi működtetni a román kormány, idénre 4,6 millió lejt (306,7 millió forint) különítettek el e célra. A tenyésztőknek szerződést kell kötniük valamely húsfeldolgozóval, és ennek értelmében a legkevesebb 130 kilósra hizlalt mangalica és báznai sertésállomány felét előre meghatározott áron kell átadniuk. A kormány azért döntött az állami támogatásról, mert jelenleg kicsi a romániai mangalica- és a báznai állomány. A tenyésztők többsége lemondott e két fajtáról, ezért most szeretnék gyarapítani a számukat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu