Irgalmatlanul sok pulykát eszünk

agrarszektor.hu
25 éve még csak vágóhídként működött, ma már 50 százalékos részesedésével a hazai pulykapiac legnagyobb szereplője. A Gallicoopnak elvitathatatlan szerepe van abban, hogy működése alatt Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzetévé vált. A Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott ünnepi sajtótájékoztatót az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: a hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemreméltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben, teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jubiláló Gallicoopot 1989-ben alapították, eleinte kizárólag vágóhídként működött. A kezdeti 1 700 tonna vágás ma már eléri a 40 000 tonnát évente. Robert Gerendás, a társaság egyik alapítója szerint: "Ma, 25 év után, a Gallicoop Zrt a legnagyobb pulykahús termék előállító Magyarországon, valamint Kelet- és Közép-Európában. A Gallicooop hústermékeit egész Európába, Ázsiába és még Afrikába is exportálja."

Erdélyi István elnök, vezérigazgató mérföldkőnek nevezte a vállalat életében a kerek évfordulót, elmondása szerint fontos szerepet tölt be a hazai baromfiiparban a Gallicoop. Működésének alappillérét a hosszú évek során fokozatosan felépített, és folyamatosan fejlesztett zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező termelési és értékesítési rendszer képezi, melynek részei a saját takarmánykeverő, készítménygyártó és panírozóüzem. Habár Garai Andrásné gazdasági vezérigazgató-helyettes szerint "a cég tevékenysége a kezdeti időszakban nem volt jövedelmező, és komoly financiális problémái voltak", mégis, a gondterhes időszakokban is képesek voltak lépést tartani a piaci igények és fogyasztói elvárások folyamatos változásaival.


MTI Fotó: Rosta Tibor

A felelős vállalati működés jegyében a Gallicoopnál kiemelt fontosságot tulajdonítanak a fenntarthatóságnak, ezért tevékenységük során nagy hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások alkalmazására és bevezetésére, saját vízbázissal rendelkeznek, biológiai szennyvíztisztítót építettek és a termelés során keletkező veszélyes hulladékokat korszerű módon Magyarország legnagyobb kapacitású biogáz üzemében dolgozzák fel.

A termelési integráció jegyében szlogenjük a "szántóföldtől az asztalig". Mindezek mellett a Gallicoop nem csak a hazai piacra, hanem exportra is, összesen 46 országba termel, alapvetően Nyugat-európára koncentrálva, de elérve egyes Afrikai is Ázsiai piacokat is.

Czerván György államtitkár megítélése szerint javarészt a Gallicoopnak köszönhető, hogy a hazai pulykafogyasztás az elmúlt évtizedben 5,5 kg-ra, a korábbi átlag duplájára nőtt, és ezzel vezető a pozíciónk az Európai Unióban, valamint világszinten is az élbolyba tartozunk. Előrevetítette, hogy a következő 6 éves ciklusban 212 milliárd forintnyi támogatás jut majd a hazai állattenyésztés támogatására, míg az élelmiszeripari fejlesztésekre 300 milliárd forintot irányzott elő a tárca. A 25 éves jubileumát ünneplő Gallicoop, mint az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő vállalata, amely a pulykahús-termelés teljes vertikumát lefedi. Kiemelkedő eredményeit, sikerét a termelési és értékesítési rendszer, valamint a termelési integráció hatékony ötvözésének köszönheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03