Itt a meglepetés! - Lázár újabb áfacsökkentésről beszélt (2.)

agrarszektor.hu
A szakmai szervezetek összes kérése, így a tejágazati áfacsökkentés is napirenden van - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte ma a hazai tejszektorban olyan nagy a válság, hogy rövid időn belül akár a teljes magyar tejtermelés megszűnhet. A termelők ma az ország két pontján is demonstrálnak a krízis miatt, amelyet elsősorban az uniós túltermelés és a tejfelvásárlási árak zuhanása okoz. A gazdák most alapvetően nem a kormány, hanem a kereskedők piaci magatartása, illetve az árletörő hatású, dömpingáras import ellen tüntetnek. A tiltakozók szerint a feltűnően olcsó külföldi tejtermékek bűncselekmények árán érkezhetnek a magyar piacra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akcióterv készül annak meghatározására, milyen további lépéseket tegyen a kormány a hazai tejágazati válság miatt - közölte tegnapi kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint a szakmai szervezetek valamennyi kérése napirenden van. Az érdekképviseletek tejágazati áfacsökkentést is szorgalmaznak - tette hozzá a miniszter, aki viszont néhány hete még úgy foglalt állást, hogy az idei sertéságazati áfamérséklés után újabb hasonló jellegű élelmiszerpiaci lépést nem kapna támogatottságot a kormányban. (Mint ismert, a sertés tőkehús áfája januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra, a tejpiaci szereplők pedig elsősorban azt szorgalmazzák, hogy a fogyasztói tejek áfakulcsát mérsékelje a mai 18 százalékról 5 százalékra a kabinet).

A tejszektor az egész Európai Unióban válságban van, és a gond nálunk is olyan nagy, hogy a kormány egyedül nem képes megbirkózni a kérdéssel - fogalmazott ugyanakkor a miniszter. Szerinte ma a tetemes veszteségek miatt a teljes hazai tehénállomány veszélyben van, és a magyar tejtermelés további beavatkozások nélkül néhány év alatt meg is szűnhet.

Mint ismert, a kormány - a korábbi intézkedéseken felül - több mint 11 milliárdos rendkívüli tejágazati támogatást szavazott meg a közelmúltban, tegnap pedig 420 milliós marketingtámogatást jelentettek be. Emellett Brüsszelben is napirenden van a tejválság kezelése, és a közeljövőben valamiféle termelési (ön)korlátozásról dönthetnek.

A hazai tejtermelők viszont egyelőre nem látnak kellő garanciákat a válsághelyzet megnyugtató kezelésére, ezért ma délelőtt az ország két pontján, Nádudvaron és Balatonfüreden demonstrációkat tartanak. A megmozdulások alapvetően nem a kormány, hanem a kereskedők ellen irányulnak, mert az állattartók szerint az ő piaci magatartásuk, illetve az árletörő hatású, dömpingáras tejtermékimport jelentős mértékben mélyíti a válságot a hazai tejágazatban. Lázár Kános tegnapi tájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy osztrák mintára rá kellene venni a kereskedőket, hogy ne importból származó, hanem hazai tejtermékeket forgalmazzanak.

Ez történt a mai tüntetéseken

Ma a termelők elsősorban az áfacsalások visszaszorításáért és a tejpiac megtisztításáért demonstráltak nagykereskedők telephelyei előtt - közölték az agrárszektor.hu-val a szervezők. Az állattartók szerint hatékonyabb hatósági fellépéssel javulna a hazai tejágazat helyzete, mivel így legalább a tisztességtelen úton piacra kerülő importáruval nem kellene versenyezniük akkor, amikor Európa szerte nyomottak a tej- és tejtermékárak is.

A következő napokban eldől,  volt-e értelme megtartani a demonstrációt, addig is kíváncsian várom, hogy hozzám, vagy a Food&Drinks (FD) Kft.-hez száll-e ki az adóhatóság és az élelmiszerlánc-felügyelet - fogalmazott Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője a mai balatonfüredi tüntetés után, amelyet a Food&Drinks Kft.-nél tartottak. Szerinte ugyanis a hatóságok olyannyira "provokálva lettek" a mai demonstrációkon, hogy kizárt, hogy most ne lépjenek valamit.

Az FD - állították a termelők - olyan szlovák dobozos tejet importál nagy tételben, amely Szlovákiában literenként 30-50 forinttal drágább a magyar bolti árnál. Így az import a gazdálkodók szerint csak bűncselekmény révén lehetséges, és ezt ki kellene vizsgálnia a NAV-nak és a Nébihnek. A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet az elmúlt három évben többször is tett feljelentést a cég ellen, de nem tudni, hogy a hatóságok tettek-e bármilyen lépést is. A demonstráción most a termelők felszólították a céget, hogy szüntesse be a gyanúsan olcsó tejtermékek importját, sőt általában is függessze fel az importot addig, amíg Európában ennyire nyomottak a tejtermékek árai.

A békés demonstráció végén ingerült szóváltás is kialakult az FD Kft. tulajdonosa és néhány demonstráló között - közölte Hegedűs Imre. Az esemény végeztével ugyanis a demonstráló, nagyjából 700-800 résztvevő átvonult a balatonfüredi Anna Grand Hotelhez, amely ugyanazon család birtokában van, mint a tejtermék importja miatt kárhoztatott vállalkozás. A tulajdonos itt szólalkozott össze néhány gazdával, de rendbontás nem történt.

Nádudvaron, a Sajtkalmár Kft. telephelye előtt is békésen ért véget a demonstráció - tudtuk meg László Róberttől, a terméktanács elnökségének Csongrád megyei tagjától. A hat megyéből érkező, körülbelül 200 tejtermelő 10 órától terméktanácsi helyzetértékelést, illetve nagykereskedőkkel, kereskedőkkel szembeni követeléseket hallgatott meg. Ezt követően a követeléseket tartalmazó petíciót átdtak át a cég tulajdonosának, ismét felhívva a figyelmét arra, hogy az importáru helyett inkább a hazai feldolgozók tejtermékeit helyezze előtérbe. Felvetéseikre viszont a tulajdonostól azt a választ kapták, hogy amíg olcsón hozzájut az áruhoz, folytatja a tevékenységet.

László Róbert szerint a gazdák egyelőre nem tudják, hogy a demonstráció után mi következik. Mindössze abban biztosak, hogy a jelenleg 65 forintos (egy hete még 70 volt) kilogrammonkénti áron gazdára találó nyerstej egyre súlyosabb veszteséget jelent számukra. Tavaly is veszteséges volt az ágazat a 85 forintos átlagár mellett is. Ilyen nyerstejár mellett nem éri meg fenntartani az állományt, ezért ha nem történik érdemi változás, szeptember végével, ahogy kifut a betárolt takarmány, a termelők országszerte elkezdik tömegesen leépíteni az állományt - tette hozzá László Róbert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?