Jobban odafigyelnek a pontyra, a harcsára és a süllőre

MTI
A hazai pontytermelést kétéves termelési ciklusra állítják át, javítják a harcsatenyésztés hatékonyságát, és megoldást keresnek a süllő intenzív rendszerű nevelésére is egy most zajló projekt keretében. A technológia kifejlesztésére a Szent István Egyetem vezette konzorcium 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A ponty-, a süllő- és a harcsa genetikai tartalékainak megőrzésére, és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát a Szent István Egyetem vezette konzorcium 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - közölte a Szent István Egyetem az MTI-vel.

A 2017-2020 közötti projektben négy agrár felsőoktatási és kutató-intézmény (a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, illetve a Pannon Egyetem Georgikon Kara) vesz részt.  A fejlesztők a projekttől a magyar haltermelés és -fogyasztás jelentős minőségi javulását várják.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A tervek szerint javul a hazai pontytermelés hatékonysága, a jelenlegi hároméves termelési szerkezet helyett a piacot gyorsabban és hatékonyabban ellátó kétéves termelési ciklus jön létre. A harcsatenyésztés hatékonyságának javítása mellett egy nagy termelési kapacitású harcsafajtát is tenyésztenek.

A projekt megoldást keres a legnagyobb piaci potenciálú őshonos halfaj, a süllő intenzív rendszerű nevelésére, a tenyésztett és természetes harcsa- és süllőállományok genetikai tartalékainak megőrzésére pedig élő és mélyhűtött génbankokat alakítanak ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03