Kötelezővé tették a disznóhúst az iskolákban és a napközikben

MTI
Kötelezővé tette egyebek közt iskolai és napközis menükben a sertéshúst egy dán város, amelynek vezetősége szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy megőrizzék az ország gasztronómiai hagyományait. Tehát azt állítják, hogy nem az érkező muszlimok ellen irányuló lépésről van szó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Koppenhágától 210 kilométerre északnyugatra fekvő Randersben a héten hagyták jóvá a javaslatot. Frank Noergaard városi tanácstag szerint az intézkedéssel azt akarják biztosítani, hogy a disznóhús továbbra is "központi eleme maradjon a dániai ételkultúrának".

Dánia jelentős sertéstenyésztő, és az országban ez a legnépszerűbb húsféle, ám a muszlimok és a zsidók számára ez tiltott étel. Az elmúlt hónapokban az országba érkezett menedékkérők többsége azonban muszlim vallású.

Noergaard, aki egyben a javaslatot tevő bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP) tagja, azt mondta, hogy az intézkedés nem a muszlimok ellen irányul, ám "sok panasz érkezett hozzá amiatt, hogy túl sok engedményt" kapnak az apró, döntően evangélikus országba érkező muszlimok. "Azt kívánjuk üzenni ezzel, hogy ha muszlim vagy és úgy tervezed, hogy Randersbe jössz, ne gondold, hogy ráerőltetheted másokra az étkezési szokásaidat. A disznóhús itt egyenértékű az összes többi étellel" - húzta alá Noergaard, hozzátéve, hogy a városban továbbra is elérhetőek lesznek az iszlám előírásai által engedélyezett halal ételek, valamint a vegetáriánusok és a cukorbetegek által fogyasztható ennivalók.

Három évvel ezelőtt, Helle Thorning-Schmidt akkori miniszterelnök elmarasztalt néhány dániai óvodát, amiért azok sertés helyett más húsokat kezdtek el felszolgálni, mivel a muszlim gyerekek nem voltak hajlandóak megenni a disznóhúst. Dánia az utóbbi hetekben nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került, miután az új kormány azt javasolta, hogy a menedékkérők vagyontárgyaik leadásával finanszírozzák az országban való tartózkodásukat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?