2017. március 26. vasárnap Emánuel

Hírek - Állattenyésztés

Látszólag Orbánnal szemben is szavaztak fideszesek, de mégsem

Elutasította a parlament igazságügyi bizottságának fideszes és KDNP-s többsége azt az MSZP-s törvényjavaslatot, amely alapján könnyebb lett volna komoly börtönbüntetést kiszabni az állatkínzókra. A közelmúltban állatvédő szervezetek tüntettek a szigorításokért, és Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt az állatvédők mellett. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanakkor nemrég a parlamentben már bejelentette, hogy a szabályozás szigorítását akarja kezdeményezni a kormánynál, az igazságügyi tárca pedig tárgyalásokat kezd az állatvédő szervezetekkel. Úgy tűnik tehát, a kormány kívánja kézbe venni az ügyet.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Hatalmas tüntetést tartottak nemrég állatvédő szervezetek annak érdekében, hogy a parlament szigorítsa az állatkínzások büntethetőségi tételeit. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága – írja a 444.hu – most mégis elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet az MSZP nyújtott be a büntetési tételek szigorítása érdekében.

A döntéssel a bizottság kormánypárti többsége látszólag szembement Orbán Viktorral, aki nemrég Facebook oldalán is kiállt az állatvédők mellett. Csakhogy a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint az MSZP-s indítvány elutasítását az magyarázhatja, hogy a kormány saját maga akarja kézbe venni az ügyet.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányfő hírek szerint felkérte Trócsányi László igazságügyminisztert, hogy vizsgálja meg az állatvédők követeléseit. Ennek nyomán Völner Pál, a tárca államtitkára bejelentette, hogy konzultációt kezdenek az állatvédő szervezetekkel.

A napokban a parlamentben Fazekas Sándor is úgy foglalt állást, hogy a földművelésügyi tárca szigorításokat kíván kezdeményezni a kormánynál. A minisztérium arra törekszik, hogy a Büntető törvénykönyvben az állatkínzás alapesetét vétség helyett nyilvánítsák bűntetté, és növeljék a büntetési tételkereteket is.


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

A termelők a hozamértékcsökkenés 80 százalékát is megkaphatják.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ