2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Állattenyésztés

Madárinfluenza: június 10-én visszakaphatjuk a mentességet

Június 10-én nyerheti vissza Magyarország a madárinfluenza alóli mentesség státusát. A Földművelésügyi Minisztérium már harmincegy országnak jelezte a mentesség várható dátumát. A tavaly novemberben kirobbant járvány miatt összesen 2,65 millió baromfit kellett leölni 234 fertőzött hazai gazdaságban.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Március 30-án oldották fel Magyarországon az utolsó területet a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozások alól – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a Baromfi Termék Tanács (BTT) közelmúltbeli elnökségi ülésén. Az utolsó végrehajtott fertőtlenítés dátumához viszonyítva június 10-én várható, hogy Magyarország visszanyeri mentességi státusát.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) már 31 ország illetékes hatóságának jelezte a mentességi státus megszerzésének dátumát. Egyúttal a tárca kérte, hogy oldják fel a korábban elrendelt korlátozásokat. A legtöbb nem uniós ország Magyarország teljes területére kiterjesztette a madárinfluenza miatti kereskedelmi korlátozásokat.

A járvány tavaly novemberben egy pulykatelepen tört ki a Békés megyei Tótkomlóson. A H5N8-as vírus később összesen 234 gazdaságot fertőzött meg, amelyekben 2,65 millió baromfit kellett leölni. A kórokozót Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Veszprém és Somogy megyei állattartó gazdaságokban azonosították.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu