Madárinfluenza: egyre több helyről utasítják ki a magyar baromfit

agrarszektor.hu
Már tizenöt ország vezetett be kereskedelmet korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben a hazai madárinfluenzás esetek miatt. Az Európai Unióba a korlátozás alá vont területeket kivéve lehet szállítani baromfihús.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az úgynevezett harmadik országok közül elsőként Japán vezetett be exporttilalmat a magyar élő baromfi és baromfi termékek exportjára - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szigetország illetékes minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként azonban csak az október 23-a után előállított termékeket utasítják vissza.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Teljes korlátozást vezetett be viszont Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, míg Mexikó csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást. A Dél-Afrikai Köztársaság az október 11. után gyártott termékekre, Szingapúr az október 12. után előállítottakra vezette be a tiltást, Kanada és Ukrajna az érintett megyékből, Szerbia a kitörés 50 kilométeres körzetén belül eső létesítményekből tiltotta meg az exportot. Regionális tiltást vezetett be Francia Polinézia, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok.

Az Európai Unión belül ugyanakkor valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani. Magyarországon a megbetegedések 4 megyét érintenek, amelyből Bács-Kiskun megyében 7 településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1-1 településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb kitöréseket, valamint több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el Japán középső részének Niigata prefektúrájában, miután egy baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza vírusának egy rendkívül fertőző változatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?