2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Állattenyésztés

Megállíthatatlan a madárinfluenza? - Újabb fertőzések Magyarországon

Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen. A vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás és Kelebia településeken. Korábban Tótkomlóson és Kiskunmajsán azonosították a kórokozót.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Újabb településeken bukkant fel a madárinfluenza vírusa – jelentette be a Nébih. Most a Bács-Kiskun megyei Bugacon, Kisszálláson és Kelebián azonosították a kórokozót. Ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma, mivel korábban egy tótkomlósi pulykaállományban és egy kiskunmajsai kacsatartó telepen jelent meg a betegség.

Időközben Németországban és Ausztriában is megjelent baromfiállományokban a madárinfluenza. Pénteken német és osztrák baromfitartó gazdaságok H5 típusú madárinfluenza-fertőzöttségét állapították meg.

A Nébih korábbi közleménye szerint a német-svájci-osztrák határ közelében lévő Boden-tó mellett két osztrák gazdaság állatállományát kell felszámolni. Szintén a madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy pulykatelepen a németországi Schleswig-Holstein tartományban, Lübeck-Travemünde térségében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett. Ez a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám 2005 óta.

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu