Megint vesznek magyar marhákat a törökök

agrarszektor.hu
Újraindulhat a magyar szarvasmarhaexport Törökországba, miután erről egyezség született a török hatóságokkal. Az állategészségügyi egyeztetések nyomán több más országban is javulhatnak a magyar termékek exportesélyei.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bognár Lajos országos főállatorvos öt EU-n kívüli és két uniós ország állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet közelmúltbeli éves közgyűlésén. A megbeszélések eredményeként a jövőben több termékkörben elindulhat, vagy - a korábbinál kedvezőbb feltételekkel - folytatódhat egyes élőállatok és élelmiszeripari termékek exportja - áll az agrártárca közleményében.

Olaszország és Törökország

A kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette a hazai élőállatok európai és EU-n kívüli, azaz harmadik országbeli kereskedelmét. A tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

Kanada

A kanadai relációban tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre. Így - az engedélyezési eljárások után - az élősertés, a sertéshús és -húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába.

Thaiföld

Az országos főállatorvos a thaiföldiekkel folytatott beszélgetésen megerősítette Magyarország naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalások lesznek az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

Ukrajna, Szerbia

Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóságokkal is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az Európai Unió által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg. Ennek célja, hogy a környező országokból érkező élőállatokat minél szigorúbban ellenőrizzék. A tárgyalás kiemelt témája volt a rendkívül ragályos bőrcsomósodáskór bulgáriai előfordulása, amely komoly veszélyt jelent a szomszédos országok fogékony állatállományára és megjelenése súlyos gazdasági károkat okozhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03