Nem lesz hiány pulykából húsvétkor

MTI
A liba- és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot csak részben érintette a madárinfluenza-járvány, ezért nem lesz hiány ilyen hústermékekből a közelgő ünnepek alatt. Az orosz piacot viszont az elrendelt embargó miatt alighanem végleg elvesztették a pulykatenyésztők és -feldolgozók, ugyanakkor a brazil élelmiszeripari vállalatok kitiltása új lehetőségeket teremt számukra az európai piacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt 12 évben nem alakult ki hasonló mértékű madárinfluenza-járvány, ám ez a pulykaágazatot csak kevésbé érintette, így nem lesz hiány pulykatermékekből húsvétkor - mondta el az MTI-nek Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szarvasi cég vezetője szerint ugyanakkor az orosz piacot az elrendelt embargó miatt az ágazat végleg elvesztette, hiszen az oroszok mostanra önellátásra rendezkedtek be. Fellendülési lehetőséget lát azonban abban, hogy több brazil élelmiszeripari vállalatot kitiltanak az európai piacról a rossz húsminőség miatt.

A Gallicoop esetében a tojásállományt - amelyből éves szinten 3,6 milliót keltetnek ki -, és a keltető-telepeket szinte egyáltalán nem érintette a járvány, csak kis létszámú állományt kellett megsemmisíteni azért, mert a megfigyelési és védőkörzetek elrendelése miatt nem tudták a telepekre betelepíteni a szárnyasokat. Emiatt viszont némileg csökkent a takarmánykeverő üzemük kihasználtsága.

A Gallicoop szarvasi üzeme (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A madárinfluenza hatással volt az exportra, a Gallicoop partnerei közül Japán, Dél-Korea és Hongkong rendelt el importtilalmat. Az elnök-vezérigazgató szerint ezekben a napokban - 30 nappal az utolsó kitörés után - kérheti Magyarország a korlátozás megszüntetését, amelyet országtól függően 90 vagy 150 nap után teljesítenek. Még 3-4 hónap, mire a piac "magához tér" - fogalmazott Erdélyi István. Jó hír viszont, hogy ezer dolgozójukból a járvány miatt nem kellett elbocsátani senkit.

A tavalyi évet az elnök-vezérigazgató felemásnak nevezte. Az első negyedév kiemelkedő eredményei után a második félév már egyenesen gyenge volt, aminek oka főként a lengyel pulykatermelés felfutása, ez ugyanis csökkentette a keresletet, és lenyomta az árakat. A lengyelek tavaly 17 százalékos növekedést produkáltak, idénre 12,5 százalékot terveznek.

A Gallicoop tavaly 41 ezer tonna élőállatot vágott le, ami az országos teljesítmény 41 százaléka, a cég piaci részesedése pedig 50 százalékos. Idén 8600 tonna húskészítmény gyártását tervezik. A Gallicoop panírüzeme jelenleg évi 5 ezer tonna terméket állít elő, ami 100 százalékos kapacitás-kihasználást jelent.

A Gallicoop szarvasi üzeme (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Már elkezdődött az építése egy új, 2200 négyzetméteres csomagolóüzemnek, amelyet januárban kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítottak. A csarnokot 1,6 milliárd forintból jövő májusra építik fel, a bekerülési költség 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. A tervek szerint a jövőben két műszakban dolgoznak itt, huszonöt új dolgozó felvételét vállalták.

Erdélyi István a fejlesztési tervek közt említette a keltetőgépek cseréjét is, amelyet már szintén elkezdtek. Emellett a takarmánykeverőnél az alapanyag-tárolókapacitást is szeretnék bővíteni. A Gallicoop évente 65-67 ezer tonna tápot gyárt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?