Nincs mit tenni, el kell altatni a veszélyes lovakat

agrarszektor.hu
Nem lehet olaszországi menhelyre szállítani azokat a magyar lovakat, amelyek úgynevezett fertőző kevésvérűségben (FKV) szenvednek. Ezért nincs más megoldás, a bizonyítottan fertőzött lovakat el kell altatni. A hatóság most egy újabb állat elaltatását rendelte el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Újabb FKV-vel fertőzött ló elaltatását rendelték el - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Felmerült, hogy a hazai beteg állatokat olaszországi menhelyre szállítsák, de ehhez sem az olasz hatóság, sem az úgynevezett brüsszeli állandó bizottság nem járult hozzá.

A hatályos jogszabályok szerint a fertőzöttségre gyanús lovakat szigorúan el kell különíteni, a több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyítottan fertőzött lovakat pedig el kell altatni. A fertőzött állatok ugyanis életük végéig üríthetik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatos veszélyt jelentenek.

A szigorú intézkedésekre a Nébih tájékoztatása szerint azért van szükség, mert az egypatásokat megbetegítő FKV nem gyógyuló és nem gyógyítható betegség. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt sem, hogy a fertőzött állatokat elkülönítetten tartsák életük végéig, mivel a teljes izoláció ilyen hosszú távon nem valósítható meg állatbarát módon. Az egészséges lovak 100 százalékos védelmére jelenleg az egyetlen megoldás a fertőzött állatok végleges elaltatása - húzta alá a hivatal.

MTI-fotó: Czimbal Gyula

A fertőzés egyedül rendszeres szűrővizsgálattal, illetve nyári időszakban a vérszívó ízeltlábúak rendszeres irtásával előzhető meg. Magyarországon a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, azaz az állattartók kötelesek jelezni az állatorvosoknak, ha lovaikon a betegség tüneteit észlelik. Az FKV sok szempontból alattomos betegség, hiszen miatta egy halálos beteggé váló, de látszólag egészséges ló a társaira is veszélyt jelenthet.

A Nébih szerint a közelmúltbeli újabb esetek bebizonyították, hogy kizárólag tudatos állattartói magatartással és folyamatos szűrővizsgálatokkal lehet elérni, hogy Magyarország FKV-mentessé válhasson. Ezért a lótartóknak - tette hozzá a hivatal - az egészséges lovak védelme érdekében következetesen el kell végezniük a hat hónaposnál idősebb lovak háromévente kötelező vérvizsgálatát. Ha pedig az állatok más lótartók lovaival is érintkeznek, a szűrés évente kötelező.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?