Olcsóbb lesz a hal, mert csökken az áfa

agrarszektor.hu
Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak annak nyomán, hogy a hal áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. A Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet új minőségi védjegyet is bevezet a szektorban. A "Minőségi magyar hal" tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségi halat a tengeriektől.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "Minőségi magyar hal" tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.
A miniszter ismertette: a védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek.

A "Minőségi magyar hal" tanúsítványt élő halra, illetve feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsokra lehet használni, halkonzervre még nem - jelentette be Fazekas Sándor agrárminiszter. A termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő. A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre, és pisztrángra határozták meg.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a védjegy rpvén a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsirtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat. Mintegy 18 ezer tonnával Magyarország lett a második legnagyobb pontytermelő Európában az idén, afrikai harcsából pedig az ország közel 4 ezer tonnát állít elő, amely listavezető európai szinten.

Az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna. Körülbelül 2,5 ezer ember foglalkozik halgazdálkodással, és 385 cég tógazdálkodással. A Magyar halgazdálkodási operatív programban (Mahop) 16,5 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre fejlesztésre, rekonstrukcióra és intenzív akvakultúrás telepek létrehozására.

A haltermelési ágazat éves árbevétele 12,5-13 milliárd forint, a jövedelemtermelő képessége alacsony, 4 százalék körüli. A magyarországi évi halfogyasztás fejenként 6,0-6,5 kilogramm, ami jelentősen elmarad az uniós 23 kilogramm körüli átlagtól. A magyar haltenyésztők jelentős mennyiséget - évente mintegy 3,5 ezer tonnát - exportálnak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Romániába.

Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az általános forgalmai adó csökkenése miatt, illetve annak következtében, hogy a parlament a vízkészletjárulékot hektáronként 25 ezer köbméterben díjmentessé tette. Amennyiben e rendeletmódosítás nem következett volna be, az ágazatnak egymilliárd forintnyi vízkészlethasználati járulékot kellett volna fizetnie - tette hozzá Németh István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03