2017. október 21. szombat Orsolya

Hírek - Állattenyésztés

Rendkívüli helyzet: máris 6 milliárdos kár a madárinfluenza miatt

Már több mint 6,5 milliárd forintos kárt okozott ágazati számítások szerint a madárinfluenza a hazai baromfiszektorban. A piaci szereplők remélik, hogy az állatok kötelező leölése miatti kártalanításon felül is állami támogatásokat kaphatnak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az ágazati felmérések azt mutatják, hogy máris meghaladják a 6,5 milliárd forintot a madárinfluenza miatt keletkezett károk – mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good cégcsoport elnök-tulajdonosa. A piaci szereplők abban bíznak, hogy azz állatok kötelező levágása miatti kártalanításon felül a baromfitermelők, a tenyésztők és az exportáló feldolgozók is kormányzati támogatásokat kaphatnak.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Azok az üzemek is kárenyhítő támogatást szeretnének, amelyek akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát tudják csupán feldolgozni. Ezeknek a vállalkozásoknak Bárány László szerint bérkompenzációt kellene nyújtani. Az alapanyaghiány miatt különösen súlyos helyzet alakult ki a víziszárnyas-feldolgozásban, ahol az érintett vágóüzemekben 2400-2500-an dolgoznak.

A piaci szereplők törvényben nem szabályozott esetleges kártalanításáról még zajlanak a tárgyalások a Baromfi Termék Tanáccsal – közölte a lappal a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint eddig több mint kétszáz állattartó helyen számolták fel az állományt, amelyeken több mint 2,4 millió állatot tartottak. A madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei meghaladják a 3,3 milliárd forintot, amelyből az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu