Rendkívüli helyzet: máris 6 milliárdos kár a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu
Már több mint 6,5 milliárd forintos kárt okozott ágazati számítások szerint a madárinfluenza a hazai baromfiszektorban. A piaci szereplők remélik, hogy az állatok kötelező leölése miatti kártalanításon felül is állami támogatásokat kaphatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ágazati felmérések azt mutatják, hogy máris meghaladják a 6,5 milliárd forintot a madárinfluenza miatt keletkezett károk - mondta a Világgazdaságnak Bárány László, a Master Good cégcsoport elnök-tulajdonosa. A piaci szereplők abban bíznak, hogy azz állatok kötelező levágása miatti kártalanításon felül a baromfitermelők, a tenyésztők és az exportáló feldolgozók is kormányzati támogatásokat kaphatnak.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Azok az üzemek is kárenyhítő támogatást szeretnének, amelyek akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát tudják csupán feldolgozni. Ezeknek a vállalkozásoknak Bárány László szerint bérkompenzációt kellene nyújtani. Az alapanyaghiány miatt különösen súlyos helyzet alakult ki a víziszárnyas-feldolgozásban, ahol az érintett vágóüzemekben 2400-2500-an dolgoznak.

A piaci szereplők törvényben nem szabályozott esetleges kártalanításáról még zajlanak a tárgyalások a Baromfi Termék Tanáccsal - közölte a lappal a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint eddig több mint kétszáz állattartó helyen számolták fel az állományt, amelyeken több mint 2,4 millió állatot tartottak. A madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei meghaladják a 3,3 milliárd forintot, amelyből az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03